Wat kunnen we met 5G?

Het toekomstige mobiele 5G-netwerk is veel meer dan een snellere versie van de gangbare 3G en 4G draadloze technologieën. Naast een verhoogde bandbreedte, kent 5G een lagere latentie (de vertragingsduur in de communicatie tussen apparaten), betere beveiligingsmogelijkheden en dankzij krachtiger antenne-concepten een veel hogere capaciteit. Waar 4G vooral mensen verbond, zal 5G de samenleving verbinden. Het zal bijdragen aan de digitalisering van verschillende industrieën, zoals de automobielsector, nutsbedrijven, landbouw, transport en logistiek.

5G kent diverse praktische toepassingsgebieden: internet of things (IoT), smart city-functies, zelfsturende auto’s en landbouwvoertuigen, drone-taxi’s, robots die werkzaamheden kunnen verrichten op gevaarlijke locaties, toegang op afstand tot connected apparaten, en een tactiel internet (het op afstand kunnen besturen van virtuele machines) voor augmented en virtual reality.

Alomtegenwoordig

De technologie is een belangrijke component van wat de ‘alomtegenwoordige infrastructuur’ wordt genoemd: organisaties, hun mensen en assets kunnen hiermee altijd verbonden zijn. De komst en massale populariteit van cloudcomputing in combinatie met snelle vaste netwerken en dito mobiele verbinden vormen hiervoor volgens onderzoeksbureau Gartner de basis. Analisten verwachten voor de komende vijf jaar een flinke groei van kunstmatige intelligentie en neurale netwerken.

Het mooie van 5G is dat de flexibele architectuur uiteenlopende gebruiksmogelijkheden op hetzelfde fysieke netwerk laat draaien, met per geval of gebruiker variërende eisen aan de capaciteit en kwaliteit van de dienstverlening. Dat betekent dat openbare veiligheidsnetwerken die zeer hoge eisen stellen aan beschikbaarheid en capaciteit niet langer fysiek gescheiden hoeven te zijn van andere. Met 5G kunnen deze mogelijkheden op dezelfde fysieke infrastructuur logisch worden gescheiden. Dit wordt netwerk-slicing genoemd.

Onderzoeken

In april 2018 startte KPN in Amsterdam-Zuidoost, Rotterdam, Drenthe en nabij Helmond met het onderzoeken van de inzetbaarheid en de toegevoegde waarde van 5G. De proef in Amsterdam betreft het managen van menigten rond de Johan Cruyff Arena. In de Rotterdamse haven wordt slicing onderzocht. Daarnaast wordt augmented reality toegepast, bijvoorbeeld door servicemonteurs via slimme devices realtime te voorzien van de juiste informatie.

Het onderzoek in Drenthe betreft de inzet van drones die foto's van gewassen maken en de hierbij gegeneerde data direct doorsturen, ter vervanging van rijdende werktuigen. In Helmond worden technieken bestudeerd om zelfsturende auto’s te laten communiceren met andere voertuigen en de weg zelf. In alle gevallen wordt gewerkt binnen een ecosysteem van partners.

Om de exponentiële groei aan te kunnen die een provider als KPN jaar op jaar ervaart is 5G hard nodig. Het zal niet alleen een nieuwe radiotechnologie introduceren, maar ook de volgende generatie netwerkapparatuur. Deze zal veel krachtiger, flexibeler en energiezuiniger zijn dan de huidige technologie. Daarnaast biedt 5G veel nieuwe zakelijke kansen. 5G is een van de sleuteltechnologieën in de digitalisering van uiteenlopende sectoren en bedrijven.

Digitalisering biedt veel kansen om de klanttevredenheid van uw bedrijf te verhogen, de concurrentie voor te blijven of om beter samen te werken en processen te optimaliseren. Maar hoe pakt u dat aan? Waar begint u? En waar moet u allemaal rekening mee houden?

In de Digital Dutch Xperience in Zoetermeer organiseert KPN op maat gesneden sessies voor bedrijven en organisaties om ze verder te helpen bij het nemen van een volgende stap in hun digitale transformatie.

Meld u aan voor een sessie

Kenmerken

In technische zin heeft de 5G een drietal onderscheidende kenmerken:

1. Verbeterde mobiele breedband (eMBB): 5G zal de netwerkcapaciteit, gemiddelde doorvoer en piekdoorvoer verder vergroten, waardoor nieuwe vormen van gebruik mogelijk worden. Toepassing ligt bijvoorbeeld in video-inspectie, -surveillance, en augmented en virtual reality.

2. Massive Machine Type Communications (mMTC): deze gebruiksmogelijkheden richten zich op goedkope sensoren en ‘actuators’ (apparaatjes die op locatie iets in werking of beweging kunnen zetten) die kleine hoeveelheden data verzenden en die vaak een zeer lange levensduur van de batterij vereisen, bijvoorbeeld tien jaar of meer. Momenteel worden hier technologieën zoals LoRaWAN en LTE-M voor gebruikt. Met 5G zal het aantal aangesloten apparaten verder toenemen. Typische gebruiksmogelijkheden in deze categorie zijn slimme meters, wearables en asset-tracking.

3. Ultra-Reliable Low Latency Communications (URLLC): deze categorie omvat gebruik waarbij betrouwbaarheid (tot 99,999 procent) en een lage latentie (1 tot 10 milliseconde) een belangrijke voorwaarde zijn. Use-cases omvatten missiekritieke services voor de publieke sector, maar ook robotica en connected & geautomatiseerde besturing van machines en voertuigen.

Technisch

Het 5G-netwerk heeft fotonica nodig om grote hoeveelheden draadloze data te verwerken: een technologie waarbij informatie met lichtdeeltjes wordt overgedragen. Het 5G-netwerk zal daarmee in theorie 800 gigabits per seconde (Gbps) kunnen faciliteren, hoewel in de praktijk uitgegaan wordt van 1 Gbps. Voor het 5G-netwerk is de frequentieband van 3,5 gigahertz (GHz) nodig. Het probleem is dat deze frequentie in Nederland wordt gebruikt door Defensie. De alternatieve 26GHz-band heeft als nadeel dat deze door de hogere frequentie een kleiner mobiel bereik vanaf de mast heeft. Meer kleine zenders in het straatbeeld - op bushokjes, lantaarnpalen en straatmeubilair - zijn daardoor onvermijdelijk. Omdat internationaal de focus ligt op 3,5GHz ligt hier voor Nederland een flinke uitdaging.

Er wordt momenteel nog steeds gewerkt aan de 5G-standaard, op basis waarvan verschillende partijen in het ecosysteem hun producten zullen gaan ontwikkelen. Deze partijen zijn onder andere chipsetfabrikanten, netwerkleveranciers en modulemakers. Lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om rond 2020 minimaal in één grote stad te hebben voorzien van een 5G-netwerk. Uiterlijk eind 2020 krijgen telecombedrijven de frequenties voor 5G-netwerken in Europa in handen,  deze licenties zijn minimaal twintig jaar geldig.

Technology book

Kom alles te weten over de laatste tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen. Download gratis het Technology Book van KPN

Download

Gerelateerde artikelen