Veilig online met KPN
Een ongeluk zit in een klein hoekje op het internet. Hackers liggen op de loer om op je computer in te breken. Zo kunnen ze jouw gegevens stelen, je apparaat misbruiken of spam versturen. Om veilig online te zijn is het belangrijk dat je weet wat de risico’s zijn. Op het internet, maar ook via de telefoon.
Makkelijk zonder gevaar online zijn? Gebruik de F-Secure virusscanner. Daarmee bescherm je al je apparaten, zoals je laptop, telefoon en tablet.
Telefonische wangiri fraude
Word je onverwacht gebeld door een buitenlands nummer? Of ben je gebeld en herken je het buitenlandse nummer niet? Bel nooit zomaar terug! Dit kan wangiri fraude zijn: korte belletjes die 1 keer overgaan. Neem je op of bel je terug, dan kan dat veel geld kosten. Lees ons
Bescherm jezelf tegen wangiri fraude
Neem telefoontjes van onbekende buitenlandse nummers niet op
Bel onbekende buitenlandse nummers nooit terug
Reageer niet op sms-berichten van nummers die je niet kent
Bescherm je toestel tegen virussen en malware, met bijvoorbeeld de
> >F-Secure
Internetgevaren die veel voorkomen
Veel internetgevaren zijn een vorm van malware. Je kan malware zomaar op je computer krijgen. Zonder dat je het weet. Als je iets downloadt, een bijlage opent of op een melding klikt bijvoorbeeld. Doe dit dus nooit zomaar! Hieronder staan de meest voorkomende vormen van malware.
Virussen
Virussen zijn programma’s die zich verstoppen in foto's of bestanden. Ze kunnen voor veel problemen zorgen. Zoals alle gegevens op je apparaat wissen, je bestanden beschadigen of spam versturen. Andere virussen, zoals wormen, gebruiken jouw apparaat om anderen te besmetten.
Je kan virussen zomaar op je computer krijgen. Zoals via een bijlage uit een e-mail, chatbericht of downloadlink. Ook als je het niet weet. Klik daarom niet zomaar op links. En open geen bijlages als je de afzender niet kent.
Phishing en fraude
Phishing is een vorm van internetfraude. Criminelen proberen je naar een website te lokken. Meestal met een e-mail of sms. De website lijkt betrouwbaar, maar is dit niet. Op de website wordt om jouw gegevens gevraagd. Door in te loggen bijvoorbeeld. Dan kunnen criminelen jouw gegevens stelen, verkopen of misbruiken.
Spyware
Spyware zijn programma’s die je internetgedrag bespioneren. Criminelen kunnen zo je gegevens stelen, verkopen of misbruiken. En je kan slachtoffer worden van fraude of identiteitsdiefstal.
Je kan spyware per ongeluk downloaden, zoals via een e-mail of advertentie. Of via een pop-up in je browser. Daar staat bijvoorbeeld in dat je een prijs gewonnen hebt.
Je komt moeilijk van spyware af. Klik dus niet zomaar op meldingen. En download alleen van betrouwbare bronnen.
Onbeveiligde wifi
Het is belangrijk dat je jouw draadloze verbinding beveiligt. Anders kunnen hackers je verbinding gebruiken. Bijvoorbeeld om naar betaalde of buitenlandse nummers te bellen. Of om jouw persoonlijke gegevens te stelen.
Beveilig je modem makkelijk en snel zelf door je wifinaam en -wachtwoord te veranderen. Makkelijk geregeld met onze servicetool. Zo bescherm je je computer en je gegevens.
Andere risico's
Identiteitsdiefstal
>
Bij identiteitsdiefstal stelen dieven persoonlijke gegevens via het internet. Paspoortnummers, e-mails, creditcardgegevens en tan- of pincodes voor internetbankieren bijvoorbeeld. Hiermee kan de dief dure online aankopen doen. Of de informatie doorverkopen aan anderen. Die kunnen het dan gebruiken voor spam of andere illegale activiteiten.
Identiteitsdiefstal vindt vaak plaats door eerst een computer te infecteren met een virus of Trojaans paard om zo aan de gegevens te komen.
Trojaans paard
>
Een Trojaans paard is een bestand of programma dat je pc overneemt. Om spam te versturen of andere computers te infecteren bijvoorbeeld. En dat allemaal zonder dat jij het weet. Want een Trojaans paard vermomt zich als iets anders. Het lijkt bijvoorbeeld alsof je een spelletje of liedje downloadt, maar het is dan eigenlijk een schadelijk programma. Kijk daarom altijd goed wat je waar vandaan installeert. En gebruik een virusscanner, zoals
Botnets en zombies
>
Een botnet is een groot netwerk van computers die allemaal door een virus zijn geïnfecteerd. Die computers worden 'zombies' genoemd. Criminelen gebruiken botnets om spam te versturen of virussen te versturen.Vaak weet je niet dat je computer onderdeel is van een botnet. KPN houdt zijn netwerk daarom actief in de gaten. Zo houden we jou en alle andere klanten veilig. Nog veiliger zijn? Installeer dan
Ransomware
>
Dit is ook een soort malware. 'Ransom' is het Engelse woord voor 'losgeld'. Het is software die je apparaat gijzelt. Je ziet een melding dat je jouw apparaat niet kan gebruiken tot je de crimineel een vergoeding betaalt.
Betaal dit losgeld nooit. Want je weet nooit of je daarna je gegevens weer terugkrijgt.
Bescherm jezelf vooraf met een antivirusprogramma, zoals
Kom je er niet uit?
Wij helpen je graag
Chat met Dot
Direct antwoord van onze digitale assistent
Bel met ons
We zitten voor je klaar. Sneller geholpen? Pak je KvK-nummer er vast bij.