Het medewerkerswelzijn bevorderen, de plasticsoep bestrijden en CO2-reductie bewerkstelligen. Dat zijn niet de minste doelstellingen. De slimme, innovatieve watertap van Aquablu maakt het echter mogelijk. Met behulp van het KPN Things-platform en Selecta, de Europese marktleider in Food Tech solutions, wil de scale-up de manier waarop we in Europa water en frisdrank consumeren op de werkvloer grondig verduurzamen.
Aquablu levert een slimme watertap voor retail- en businessomgevingen. De moderne, strak vormgegeven watertaps zuiveren en mineraliseren het leidingwater, maar kunnen dit ook op smaak brengen met koolzuur en suikervrije siropen. Deze bevatten bovendien afhankelijk van de gekozen smaak extra vitamines en/of cafeïne. Dankzij het gepatenteerde mengsysteem kunnen gebruikers hun drankje personaliseren en tot wel 39 verschillende drankjes samenstellen.
Het bedrijf wil met de slimme taps het drinken van water stimuleren en het welzijn en de productiviteit van gebruikers bevorderen. Tegelijkertijd biedt het een duurzaam alternatief voor de vele plastic mineraalwater- en frisdrankflessen die jaarlijks weggegooid worden en in de natuur terechtkomen.
Online dashboard
Daar blijft het volgens Marnix Stokvis, CEO van Aquablu, echter niet bij. “Onze Aquablu-watertap bevat namelijk slimme, ‘connected’ functionaliteit die de gebruikservaring en duurzaamheidsaspecten naar een nog hoger niveau tillen. Via een online dashboard krijgen servicemedewerkers en gebruikers niet alleen inzicht in gebruikstrends, maar ook het vulniveau van de siropen.”
Met behulp van de inzichten uit het dashboard kunnen Aquablu en zijn servicepartners tijdig slimme planningen maken voor vervanging van de consumables en het onderhoud van de systemen. Stokvis: “Op basis van die data kunnen bijvoorbeeld onderhoudsbeurten slim gecombineerd worden met het onderhoud aan andere koffie- of vendingautomaten bij de klant. Dat bespaart ritten en dus CO2-uitstoot.”
Minder CO2-uitstoot
Ook kunnen storingsmeldingen in sommige situaties voorkomen dat servicemedewerkers fysiek naar de klant moeten. “Zo zien we aan de meldingen wanneer er bijvoorbeeld een kraan per ongeluk is dichtgedraaid”, licht Stokvis toe. “In die gevallen kan een storing eenvoudig telefonisch worden opgelost.”
De duurzaamheidsdata is bovendien ook waardevol voor de klant. “We versturen op basis van de gebruiksdata impactcertificaten naar onze klanten. Hierop staat vermeld hoeveel plastic flessen en de kosten die ze hebben uitgespaard door het gebruik van de watertap ten opzichte van de oude situatie. Ook de CO2-uitsparing maken we op deze manier inzichtelijk. Zo kan de klant zijn eigen duurzaamheidsinspanningen cijfermatig onderbouwen.”
Veilig 4G van KPN
Voor de connectiviteit van de apparaten maakt Aquablu gebruik van een 4G-verbinding van KPN Premium Connectivity via het KPN Things-platform. Volgens Stokvis een hele bewuste keuze. “We wilden per se geen gebruikmaken van wifi. Dat introduceert veiligheidsrisico’s. Andere opties zoals LoRa waren voor onze situatie minder ideaal. 4G is namelijk vanwege de hoge bandbreedte ook prima geschikt voor bijvoorbeeld firmwareupdates. Bovendien werkt het dankzij het goede netwerk van KPN altijd en overal.”
Een andere overweging voor 4G is gebruiksvriendelijkheid. Voor deze connectiviteit hoeven de gebruikers niets in te stellen of extra stappen te zetten. Ook partners hebben er volgens Stokvis geen omkijken naar. “We willen dat onze watertap voor de klant zo plug and play mogelijk is. Dat maakt het makkelijk om nieuwe partners aan te sluiten op ons netwerk. Daarnaast is de installatie en serviceverlening met een 4G-verbinding voor een partner ook gemakkelijker dan met wifi.”
De samenwerking met KPN is volgens Stokvis uitstekend. “De lijntjes met de KPN-experts zijn kort. Bovendien merk je dat zij op een lijn zitten als het gaat om innovatie en duurzaamheid. KPN heeft veel mooie IoT-projecten waarmee ze een nieuwe generatie producten vertegenwoordigen. Ze denken actief met je mee, ook bijvoorbeeld als het gaat om marketing.”
Europese uitrol met Selecta
In de Benelux neemt Aquablu de serviceverlening voor eigen rekening. In het buitenland geeft het de voorkeur aan partners. Voor een grootschalige uitrol in Europa heeft het onlangs de samenwerking opgezocht met Selecta. Samen gaan de bedrijven het concept stapsgewijs uitrollen in 16 Europese landen en daarmee het drinken van water en frisdrank op de werkvloer drastisch verduurzamen.
Die samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Volgens Tjerry Sanders, Group Coffee Solutions & Equipment Manager bij Selecta, vult Aquablu een groeiende klantbehoefte in. “Onze belangrijkste doelstelling is niet alleen het leveren van drankjes, maar ook het creëren van geluksmomenten voor onze consumenten. Daarom onderzoeken we regelmatig waarmee we onze klantenecht blij kunnen maken. Consumenten en werkgevers zijn op zoek naar gezonde alternatieven voor frisdrank en duurzame alternatieven voor plastic flessen en ander schadelijk verpakkingsmateriaal, zeker de jongere generaties. Met Aquablu kunnen we inspelen op die behoeften en die moments of joy bieden. Daarnaast ondersteunen we met (gezond) eten, snacks en drinken de productiviteit en het welzijn op de werkvloer. Bijvoorbeeld via drankjes met toegevoegde vitamines of alternatieven voor suiker. Aquablu past perfect in dat concept.”
Duurzaam alternatief
Daarnaast sluit het duurzame karakter van Aquablu volgens Sanders naadloos aan bij dat van Selecta. “In Nederland zijn we gewend kraanwater te drinken. Maar in het buitenland wordt nog veel water vanwege de kwaliteit van het kraanwater uit plastic flessen gedronken. Met de watertaps van Aquablu bieden we een duurzaam alternatief. Daarnaast is het voor ons heel waardevol om op tijd te weten wanneer apparaten onderhoud behoeven. Daarmee kunnen we niet alleen onze service verbeteren, maar ook de kortst mogelijke routes rijden en onze milieu-impact verder minimaliseren. Zo dragen we maximaal ons steentje bij aan een duurzamere wereld.”