We hebben steeds meer slimme apparaten in huis. Lampen die je met een app bestuurt, een videodeurbel waarmee je altijd weet wie er voor de deur staat of een draadloze speaker waarmee je overal naar muziek luistert. Met deze slimme producten maak je in een handomdraai een ‘smart home’. Wist je ook dat je veel van deze slimme apparaten makkelijk met elkaar samen laat werken? In dit blog lees je daarom handige tips hoe je slimme apparaten aan elkaar koppelt.
Heb je al slimme apparaten gekocht bij KPN en wil je meteen aan de slag met het koppelen van je deze apparaten? Bekijk dan onze handige online smarthome tool. Deze helpt je stap voor stap met installeren.
Koppel je slimme apparaten aan elkaar
Slimme apparaten zijn harstikke handig en leuk. Zo vind je bij KPN verschillende slimme apparaten, van videodeurbellen tot speakers. Ook bieden we smarthome pakketten, waarbij je meerdere slimme apparaten kunt aanschaffen. Je huis wordt immers pas echt slim als je apparaten met elkaar samen laat werken. Een paar voorbeelden:
Een videodeurbel en een slimme lamp. Wordt er in de nacht bij je aangebeld, dan kan het zomaar een ongenode gast zijn. Als je beide apparaten met elkaar verbindt, gaat de lamp na het bellen automatisch na een paar seconden aan om een bewoonde indruk te wekken.
Slimme lampen en je tv. Films, series of games zijn nooit meer hetzelfde als je slimme lampen en je tv aan elkaar koppelt. Je slimme lampen reageren op alle actie op het scherm. Ze knipperen, schijnen feller of veranderen van kleur tijdens het kijken of gamen.
Slimme lampen en een bewegingssensor. Kom je wel eens in het donker thuis? Dan is het handig als je niet naar de lichtknop hoeft te zoeken. Met een bewegingssensor en een slimme lamp gaat het licht meteen aan in de gang als je binnenkomt. Ook handig in combinatie met een slimme camera, als er onverhoopt inbrekers in huis komen.
Kies voor een draadloos protocol
Voordat je aan de slag gaat met het koppelen van apparaten, hebben we nog een belangrijke tip. Je kunt namelijk alleen apparaten samen laten werken als ze dezelfde taal spreken. In technische taal zeggen we dat apparaten hetzelfde draadloze protocol gebruiken. De belangrijkste voorbeelden van deze protocollen zijn Zigbee en Z-wave. Maar apparaten kunnen ook met elkaar praten via Wifi en een app, zoals Olisto bijvoorbeeld of met behulp van Google Home.
Om slimme apparaten met elkaar te laten praten, heb je soms een aparte zender nodig die het goede protocol begrijpt en de apparaten koppelt. Zoiets heet meestal een hub, bridge of een control station. Vaak is dit kastje onderdeel van een startpakket, maar je kunt het ook los kopen.
Starten met apparaten aan elkaar te koppelen
Heb je alle slimme apparaten geïnstalleerd en de app, hub of bridge aangesloten (als dat nodig is in jouw situatie). Dan kun je aan de slag met het koppelen van apparaten. Hoe zorg je er nou voor dat het ene apparaat met het andere praat. Bijvoorbeeld als je slimme deurbel de lamp aandoet. Dit doe je meestal in de software (app) van het apparaat. Je maakt dan zogenaamde automatische acties of automatiseringen aan. Een voorbeeld: in situatie <x> schakelt het apparaat de functie <y> van het andere apparaat in. Op die manier kun je allerlei slimme situatie en instellingen bedenken om je huis slim te maken.
Het instellen van automatische acties werkt het makkelijkste bij apparaten van hetzelfde merk, die snappen elkaar eigenlijk al. Gebruik je apparaten van andere merken, dan moet je meestal een platform gebruiken van een 3e partij. Een paar voorbeelden daarvan zijn: de woning app van Apple, IFTTT of Homey.
Hulp bij het koppelen van je slimme apparaten
Heb je inmiddels wel door hoe handig het is om apparaten met elkaar samen te laten werken, maar zie je er een beetje tegenop om ermee te beginnen? We hebben verschillende pakketten samengesteld met smarthome producten die je eenvoudig kunt koppelen met een handige online smarthome tool. Daarmee kun je stap voor stap slimme apparaten met elkaar verbinden. Kom je er niet uit? De experts van KPN Service Plus helpen je graag om je huis nog slimmer te maken.