Zo werkt wifi het best

We gebruiken het allemaal, het internet. Om te surfen, het laatste nieuws te lezen of een serie te kijken. Veel mensen maken gebruik van draadloos internet, oftewel wifi. Maar wat is wifi nou eigenlijk? En hoe werkt wifi het best?

Wat is wifi?

Dankzij wifi kunnen we apparaten met elkaar verbinden via een draadloos netwerk. Wifi maakt gebruik van radiogolven. Op die manier kunnen we gegevens met hoge snelheid versturen en ontvangen. Wist u trouwens dat we niet zeker weten waar de naam wifi oorspronkelijk vandaan komt? De officiële naam van wifi was IEEE 802.11b Direct Sequence, maar dat klinkt natuurlijk niet zo lekker. Daarom is in de jaren negentig de gangbare naam wifi bedacht. Het verhaal gaat dat het een afkorting is van wireless fidelity. Dat zou dan weer afgeleid zijn van High Fidelity, oftewel Hi-Fi, een term uit de geluidswereld.

De juiste plek voor je modem

Als u dicht bij je modem bent, dan is het wifisignaal sterker dan op een verder gelegen plek in uw huis. Zit het internetaansluitpunt dat bij u thuis binnenkomt in een verre hoek van uw woning? Dan kan het helpen om het modem te verplaatsen. Zorg wel dat uw modem altijd goed is aangesloten.

Soms is het handig om het wifisignaal een handje te helpen. Want de radiogolven van wifi dringen niet door alles heen. Dat zorgt in veel huizen voor een minder goede wifiverbinding. De radiogolven komen bijvoorbeeld moeilijk door gewapend beton of glas heen. Plafonds en aquariums verstoren het wifisignaal. Ook elektrische apparaten, zoals een babyfoon of magnetron, zijn een grote bron van wifistoringen. Houd daarom rekening met de plek waar u het modem neerzet. Zet het modem niet achter de tv, maar ernaast. Staat het modem in de meterkast? Soms is erbuiten beter, dat zorgt meestal voor 5 procent meer wifisterkte.

Heeft u internet via het kopernetwerk (dus geen glasvezel)? Zorg dan dat de kabel van het modem naar het internetaansluitpunt niet langer is dan 1,5 meter.  

Kies de beste frequentie

De meeste modems hebben 2 frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz. De 2,4 GHz frequentie is het oudste van het stel en heeft daarom ook een nadeel. Deze frequentie heeft maar een beperkt aantal zuivere kanalen. Daardoor kunnen andere draadloze apparaten (van babyfoons, DECT-telefoons tot slimme verlichting elkaar verstoren. Deze gebruiken bijna allemaal de 2,4 GHz frequentie. De verbinding kan dan flink trager worden. In dichtbebouwde wijken kan het zo zijn dat ook de apparaten van uw buren voor storingen kunnen zorgen. Midden in de stad zit u vaak binnen het bereik van tientallen andere modems.

Met een goede dekking is wifi op de 5GHz frequentie vaak sneller. Dankzij de grote hoeveelheid kanalen op de 5 GHz frequentie, is er minder kans op verstoringen. Het nadeel is dat het 5 GHz-signaal veel minder ver reikt binnen uw woning en ook minder makkelijk door muren of obstakels reikt. Staat het modem beneden? Dan heeft u met de 5 GHz frequentie waarschijnlijk nauwelijks wifi op zolder. Een oplossing is op de eerste verdieping een wifi-versterker aan te sluiten. Deze pikt het signaal van beneden op en versterkt het, waardoor u ook boven goed draadloos internet krijgt.

Creëer een mesh-netwerk

Een mesh-netwerk bestaat uit een aantal losse wifi-versterkers die u op verschillende plekken in uw huis zet. Deze versterkers zijn veelal draadloos met elkaar verbonden en creëren zo een stabiel wifi-netwerk. Bij een mesh-netwerk zijn alle versterkers verbonden met de FRITZ!Box. Voor een optimaal netwerk met uw FRITZ!Box kunt u denken aan de wifi-versterkers van AVM. De FRITZ!Box stuurt het signaal door naar de wifi-versterkers. Mesh zorgt ervoor dat het signaal zo optimaal mogelijk verdeeld is over uw apparaten. Als u zich door huis verplaatst wordt uw apparaat steeds overgezet naar het beste wifi-punt. Informeer bij XS4ALL wat de mogelijkheden zijn. In veel gevallen kan de oplossing kosteloos zijn.

Gerelateerde artikelen