Als het heel koud is, gaat je smartphone sneller leeg. Lastig als je op wintersport bent, maar ook als het in Nederland rond het vriespunt is. Om de batterijduur van je telefoon te verhogen kun je een aantal dingen doen als het flink koud is.
Je staat bovenaan een prachtige piste, klaar om de frisse berglucht in te ademen en je skiën naar beneden te sturen. Maar wanneer je snel een foto wilt maken van dat uitzicht, zie je tot je schrik dat je smartphonebatterij al bijna leeg is. Herkenbaar? Koude temperaturen zijn berucht om hun invloed op je batterij. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen in je toestelinstellingen zorgen dat je smartphone je niet in de steek laat. Hier lees je precies wat je moet doen.
Tip 1: Houd je telefoon warm
Laten we beginnen met de basics: je batterij houdt niet van kou. Bewaar je smartphone in een binnenzak dicht bij je lichaam, waar het warm blijft. Gebruik je de telefoon? Zet ‘m daarna meteen terug in je jas, in plaats van in een koude broekzak. Bonus: warme handen als je hem tevoorschijn haalt.
Tip 2: Investeer in een thermisch hoesje smartphone
Er bestaan speciale hoesjes waarin je smartphone in koude omstandigheden altijd op temperatuur blijft. Misschien in Nederland niet direct nodig, maar als je op wintersport gaat en daar veel buiten bent wel aan te raden. Thermische hoesjes voor iPhone en Samsung toestellen zijn verkrijgbaar bij diverse grote webshops.
Tip 3: Zet de batterijbesparingsmodus aan
Bijna alle smartphones hebben een batterijbesparingsmodus die je met één klik activeert. Deze modus beperkt achtergrondprocessen en verlaagt de helderheid van je scherm.
Android: Ga naar Instellingen > Batterij > Batterijbesparing en schakel deze in.
iPhone: Ga naar Instellingen > Batterij > Schakel Energiebesparingsmodus in.
eBook: Beste apps voor ondernemers
Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.
DownloadTip 4: Verminder de schermhelderheid
Je scherm is de grootste energievreter van je toestel. Zet de helderheid zo laag mogelijk of kies voor automatische helderheid. Je ogen wennen sneller dan je denkt, en het scheelt enorm in batterijverbruik.
Android/iPhone: Trek het bedieningspaneel omlaag (Android) of omhoog (iPhone) en pas de schuifbalk voor helderheid aan.
Tip 5: Schakel onnodige functies uit
Heb je op de piste of als je buiten bent echt Bluetooth, GPS en Wi-Fi nodig? Als je geen muziek luistert of navigeert kun je deze functionaliteiten ook uit zetten om batterij te besparen.
Android/iPhone: Open het bedieningspaneel en schakel Bluetooth, GPS en Wi-Fi met een tik uit.
Tip 6: Beperk automatische apps en syncs
Automatische cloud-synchronisatie en apps die continu gegevens op de achtergrond verversen, slurpen batterij maar ook data. Denk aan e-mail, sociale media en apps als Google Foto’s. Je kunt deze automatische cloud-uploads dan ook maar beter uitzetten als je op wintervakantie in het buitenland bent.
Android: Ga naar Instellingen > Accounts > Automatisch synchroniseren en schakel de apps uit die je niet nodig hebt.
iPhone: Ga naar Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond en zet ‘m uit voor alle niet-essentiële apps.
Tip 7: Gebruik vliegtuigmodus
Op reis in het buitenland wisselt je telefoon continu tussen netwerken, wat veel energie kost. Zet daarom de vliegtuigmodus aan als je niet bereikbaar hoeft te zijn. Je kunt je GPS eventueel nog steeds gebruiken met offline kaarten.
Android/iPhone: Activeer vliegtuigmodus via het bedieningspaneel.
Tip: Download vooraf offline kaarten in Google Maps of een ski-app.
Tip 8: Sluit ongebruikte apps
Elke app die open blijft staan, kan op de achtergrond batterij verbruiken. Zorg dat je regelmatig apps sluit.
Android: Open de recente apps-lijst en veeg ongebruikte apps weg.
iPhone: Dubbelklik op de homeknop (of veeg omhoog vanaf de onderkant) en sluit apps door ze omhoog te swipen.
Tip 9: Always Be Charging
Het is dé pro-tip van frequente smartphone gebruikers: Always Be Charging. Oftewel, zorg dat je smartphone altijd volledig opgeladen mee op pad neemt. En als je even ergens binnen zit: laadt je smartphone dan weer opnieuw op. Dat kan ook met een powerbank. Kies voor een exemplaar met minimaal 10.000 mAh, zodat je smartphone een paar keer volledig kan opladen.
Tip 10: Heb geduld
Mocht je telefoon nu toch een keer uitvallen door de kou: heb dan even geduld voordat je hem weer opnieuw aanzet. Dit voorkomt condensvorming in je toestel en geeft de batterij de tijd om te herstellen van de kou en zijn chemische processen te stabiliseren. Wacht minimaal 20 minuten voordat je hem weer probeert op te starten.