Het geheim achter de perfecte grasmat: Hoe IoT technologie de Johan Cruijff ArenA transformeert

In de wereld van het topvoetbal is elk detail cruciaal en het speelveld is daarop geen uitzondering. De Johan Cruijff ArenA, thuishaven van AFC Ajax en het Nederlands Elftal, heeft deze realiteit volledig omarmd door Internet of Things (IoT)-technologie te gebruiken om zijn grasmat in optimale conditie te houden.

Degene die dagelijks te maken heeft met deze innovatieve aanpak is Roy van Dijk, Field Manager van de ArenA. Het stadion heeft samen met haar vaste onderhoudsteam een geavanceerd systeem ontwikkeld dat gebruikmaakt van IoT-sensoren om constant de conditie van het gras te meten.

Deze sensoren meten zaken als de bodemtemperatuur, lichtniveaus, luchtvochtigheid en de hoeveelheid chlorofyl in het gras. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om te bepalen wat het gras nodig heeft om in de best mogelijke staat te zijn.

In onderstaande video zie je hoe dat precies werkt:

IoT in het voetbalstadion

Eén van de cruciale elementen van dit systeem is het gebruik van IoT-technologie om de bewatering te optimaliseren. Sensoren meten de vochtigheidsgraad van het veld, en op basis van deze gegevens wordt bepaald hoeveel water het gras nodig heeft. Dit zorgt niet alleen voor optimale groeiomstandigheden, maar helpt ook om water te besparen, waardoor de duurzaamheid van de ArenA wordt vergroot.

Het systeem omvat ook een geavanceerd belichtingssysteem, dat gebruikmaakt van LED-lampen om het gras te voorzien van het juiste niveau van licht dat het nodig heeft om te groeien. De intensiteit en duur van de belichting worden geregeld door de IoT-technologie, waardoor het gras in de donkere wintermaanden, wanneer er minder natuurlijk licht is, kan blijven groeien.


eBook: Dashboards Bouwen

Weten hoe je met jouw bedrijfsdata zelf dashboards kan bouwen? En hoe andere bedrijven dit doen? Je leest het in dit eBook.

Download


Historische data

Field Manager Roy kan met behulp van zijn gras dashboard altijd real-time zien of de grasmat lucht, water of voeding nodig heeft. Maar doordat de high tech grasmat in de ArenA al sinds 2016 in gebruik is, heeft hij ook heel veel inzicht in historische data.

Zo kan hij voorspellen hoe de grasmat er over een week bij ligt. En dat is zeer belangrijk aangezien de grasmat in het stadion relatief veel wordt gebruikt. Tijdens de reguliere voetbalcompetitie, maar tijdens de interlandperiodes ook voor het Nederlands elftal.

Feiten en cijfers
- Onder het gras liggen 15 LoRa IoT sensoren
- Een weerstation op het dak van het stadion registreert het groeiklimaat
- Lichtsensoren op het dak meten hoeveel licht het gras krijgt
- De LED-lampen van het grasgroeisysteem zorgen voor extra verlichting
- Bij elke maaibeurt maakt de grasmaaier een scan van de mat. Zo worden onder meer de grasdichtheid, de activiteit van de plant en de beschadigde plekken in beeld gebracht
- Via webcams kan de grasmat 24 uur per dag bekeken worden
- Een speciaal grasteam onderhoudt de grasmat zeven dagen per week. Zij zorgen voor voeding, water, belichting, beluchten, maaien en schadeherstel. Ook maken ze gebruik van een zogenaamde gripmeter om het gras een optimale ‘grip’ te geven voor de voetballers en glijpartijen te voorkomen.
- De ArenA heeft een hybride grasmat. Dat houdt in dat het gras een mix is van 90% echt gras en een beetje kunstgras. Door kunstgrassprieten toe te voegen is het echte gras extra sterk en biedt het meer stabiliteit, grip, minder schade en sneller herstel. Ook is de grasmat vlakker en hoeft deze slechts eenmaal per jaar vervangen te worden.
- Het weerstation geeft inzicht in het klimaat in de ArenA. Als het te koud of nat wordt kan besloten worden om het dak dicht te doen.

Beste grasmat van Nederland

De resultaten van deze innovatieve aanpak zijn indrukwekkend. De grasmat van de Johan Cruijff Arena wordt vaak geprezen door spelers en experts en werd regelmatig uitgeroepen tot beste van de Eredivisie. Bovendien heeft de IoT-technologie geholpen bij het realiseren van aanzienlijke besparingen op het gebied van water en energie.

De inzet van IoT-technologie in de Johan Cruijff Arena illustreert hoe digitale innovatie kan bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie en duurzaamheid in de sportsector. Het is een voorbeeld van hoe technologie kan worden gebruikt om het spel te verbeteren, niet alleen voor de spelers, maar ook voor het milieu.

Meer weten over de IoT grasmat van de Johan Cruiff ArenA en hoe we deze technologie ook bij andere sportclubs uitrollen? Lees dit artikel of bezoek onze website over het slimme stadion.

Gerelateerde artikelen