Elk bedrijf dat deel uitmaakt van een keten kan winst halen uit blockchaintechnologie. Maar hoe pas je het toe en waar begin je? In deze blog met bijpassende infographic leg ik het uit.
Ik schat dat zeker de helft van al onze zakelijke klanten interesse heeft in blockchaintechnologie. Wat de vraag oproept waarom de andere helft het onderwerp nog links laat liggen. Want hopelijk is je na de eerdere drie blogs in deze serie duidelijk dat de blockchain enorm veel kansen biedt. Als de technologie het complexe proces rondom het Persoonsgebonden Budget 30 keer sneller kan maken, dan kan het ook jouw bedrijf helpen sneller zaken te doen. Elk bedrijf is immers onderdeel van een keten. Of het nu intern of extern is.
Maar wat kan mÃjn bedrijf ermee?
Bij de invoering van het internet wist bijna geen ondernemer welke impact het op zijn bedrijf zou hebben. We konden ons de verstrekkende gevolgen gewoon niet voorstellen. Nu hebben ze webshops, online werkplekken en bellen ze via het internet. De blockchain kan een vergelijkbare impact hebben. De veranderingen die de blockchain met zich meebrengt, zijn zo groot dat je niet kunt zeggen: ‘Dit gaat het betekenen voor jouw bedrijf. Ik adviseer bedrijven altijd om te beginnen bij de problemen waar ze mee worstelen. Een typisch voorbeeld is de vraag: ‘Hoe kunnen we fraude aanpakken?’ Of: ‘Kunnen we tussenpersonen uit ons proces snijden?’. De blockchain heeft daar de oplossingen voor.
Haal blockchainkennis in huis
Het beste is om in eigen huis te beginnen. Natuurlijk heb je geen hulp nodig bij het signaleren van de problemen in je interne organisatie. Maar het is wel goed specialistische blockchainkennis binnen te halen. Werk met experts die precies weten wat er mogelijk is en voor welke problemen de blockchain wel of geen oplossing biedt. Denk je dat door het uitfilteren van je tussenpersonen je veel efficiënter kunt opereren? Ga daar dan mee aan de slag.
Liever code dan een gelikte presentatie
Bij het bouwen van die oplossingen gaan we zo kleinschalig, eenvoudig en snel mogelijk te werk. Zo houden we het proces behap- en betaalbaar. In korte tijd leveren we met onze partners een Proof of Concept (POC) op waarin we gewoon keihard resultaat halen. Geen uitgebreide, gelikte presentaties met PowerPoint-slides, maar gewoon aan de slag en iets werkends opleveren. De theorie is leuk, maar echte code is veel meer waard. Uiteindelijk levert zo’n POC altijd iets op waar je mee verder kunt. Inzichten of misschien wel het begin van een applicatie die je enorm veel geld bespaart. Uiteindelijk is dat het belangrijkste.
Redmer Huizinga
Redmer werkt bij KPN Consulting en ondersteunt bedrijven en overheden met het ontdekken van de strategische impact- en de praktische toepassing van nieuwe technologie. Zoals Internet of Things, Datamanagement en Blockchain. Ontdekken is ervaren, dus hij staat voor een pragmatische hands-on manier van prototyping, samenwerken met andere bedrijven op weg naar business impact. Technologie is tenslotte slechts een middel. Hij schrijft regelmatig over wat deze nieuwe technologie betekent voor bedrijven en werkt momenteel aan een boek over de impact van blockchain op bedrijven en de maatschappij.
- Auteur: Redmer Huizinga