Het Rijksmuseum, dé plek waar ruim 800 jaar Nederlandse cultuurhistorie samenkomt en waar grote meesters als Rembrandt, Vermeer en Van Gogh te zien zijn. Daar willen natuurlijk zoveel mogelijk mensen van genieten. Daarom werkt het Rijksmuseum aan tal van initiatieven om deze kunstschatten voor heel Nederland toegankelijk te maken.

Rijksmuseum: waar IoT en kunst elkaar ontmoeten

Het Innovatielab van het Rijksmuseum speelt daarin een belangrijke rol. Evita Goettsch, Innovatie Coach van het Rijksmuseum: “In het Innovatielab proberen we door te experimenteren en te innoveren met nieuwe technologieën de innovatiekracht van het Rijksmuseum te vergroten. Een van onze recente projecten is gericht op het optimaliseren van de bezoekersstromen, zodat zoveel mogelijk bezoekers kunnen genieten van onze collectie. Vorig jaar bezochten 2,7 miljoen mensen het Rijksmuseum met een gemiddelde waardering van een 8,5. Wij willen alleen meer bezoekers faciliteren als dat niet ten koste gaat van de beleving”.

Het Innovatielab heeft brainstormsessies georganiseerd met KPN om het domein rond drukte en bezoekersbeleving te verkennen. Sinds de heropening in 2013 is KPN hoofdsponsor van het Rijksmuseum en actief betrokken bij bijvoorbeeld de Rijksmuseum-app, de website en de onlangs gelanceerde collectie online.

“We willen meer inzicht krijgen in de bezoekersstromen, met name rond drukke plekken, zoals de Nachtwachtzaal. Maar we willen geen afbreuk doen aan de prachtige omgeving waarbij de esthetiek en de privacy van bezoekers centraal staan. Technologie mag niet afleiden van de kunstwerken en moet voldoen aan strenge privacy-eisen.”
Evita Goettsch, Innovatie Coach van het Rijksmuseum

Jacco van der Spek, technisch consultant van KPN IoT vertelt: “Bezoekerstromen monitoren kan op verschillende manieren, daarom is het belangrijk om samen met opdrachtgevers te kijken wat de meest adequate oplossing is. We hebben gekeken naar camera’s die mensen tellen, sensoren die MAC-adressen tellen, PIR-sensoren voor passage telling en uiteindelijk op basis van de vraagstelling gekozen voor Time-of-Flight people counters. Dit zijn sensoren die met infrarood licht en een camera een 3D beeld vormen. Hiermee konden we snel starten met off-the-shelf sensoren met 99% accuraatheid die ook in een donkere omgeving als de Nachtwachtzaal goed werken. Er waren ook geen privacy issues, omdat er van bovenaf wordt gemeten en alleen infrarood beeld wordt gebruikt en het detectie algoritme op het device zit. Samen met onze partner VTM die de installatie van de sensoren en de dashboarding verzorgt waren we in staat om snel dit project te starten.“


Evita: ‘De sensoren zijn inmiddels bijna onzichtbaar, bij de drie in- en uitgangen van de Nachtwachtzaal, aan het plafond gemonteerd. Het experiment is gestart en we krijgen nu inzicht wanneer drukte de bezoekersbeleving negatief beïnvloed. Hierna gaan we de bezoekersstromen optimaliseren zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van al het moois dat het Rijksmuseum te bieden heeft.”

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde klantcases