Het is de beste, snelste en meest uitgebreide Android-versie tot nu toe. We hebben het over Android Oreo, Google’s mobiele besturingssysteem voor smartphones en tablets. Wat kun je allemaal met Android Oreo? En met welke telefoons haal je alles uit dit versgebakken besturingssysteem?
Wat is Android Oreo?
Het is de gewoonte van ontwikkelaar Google om Android-versies naar snoepjes te vernoemen. Na Kitkat, Lollipop, Marshmallow en Nougat is het nu de beurt aan de O van Oreo. Deze versie kwam afgelopen zomer uit en draait inmiddels op steeds meer telefoons.
Wat kun je met Android Oreo?
Oreo heeft ten opzichte van Nougat een pakket aan verbeteringen. Van de meeste merk je op het eerste gezicht niets: kleine aanpassingen en optimalisaties die je telefoon wat sneller en zuiniger maken. Toch verdienen de volgende vernieuwingen wél een eervolle vermelding!
Zelf bepalen welke app meldingen stuurt
Het nieuwe Android biedt een scala aan extra mogelijkheden op het gebied van meldingen. Allereerst zie je nu op het startscherm bij elke app een ballonnetje met meldingen. Net als bij iOS. Daarnaast bepaal je helemaal zelf welke app jou in welke gevallen een melding mag sturen. Wil je bijvoorbeeld een Facebook notificatie ontvangen bij een direct bericht? Maar niet wanneer je Facebookvriend je via een tag attendeert op een grappige video? Met Android Oreo stel je het allemaal het gemakkelijk in.
Twee apps tegelijkertijd gebruiken
Met Android Oreo kun je twee apps tegelijk gebruiken. Dit werkt via de ‘PiP’-functie, oftewel: beeld in beeld. Ben je aan het Skypen met een vriend en moet je in je agenda kijken om te kijken of je die ene avond inderdaad kunt afspreken? Het gespreksvenster verkleint zich als jij een andere app opent. Zo blijf je elkaar zien én weet je dat je op die vrijdagavond inderdaad tijd hebt voor een dinerdate. De ‘PiP’-functie werkt ook voor onder andere YouTube, Netflix en WhatsApp.
Nooit meer je wachtwoord invullen
Het gebeurt je vást weleens: moet je na lange tijd weer eens inloggen op die ene website waar je niet zo vaak komt, ben je het wachtwoord vergeten. Met Android Oreo is dat verleden tijd. Het besturingssysteem heeft namelijk een verbeterde ‘automatisch invullen’-functie, die app-ontwikkelaars kunnen inbouwen in hun software. Gebruik je een password manager? Als je wilt, vult die voortaan voor jou het wachtwoord in. Zeg maar dag tegen wéér een wachtwoord resetten!
Verschillen Android en iOS in een notendop
De grote rivaal van Google’s Android Oreo is Apple’s iOS. Dit is het besturingssysteem voor de iPhone. De twee besturingssystemen lijken veel op elkaar, maar toch zijn er een paar noemenswaardige verschillen. Zo kun je bij Android je startscherm en het uiterlijk van het besturingssysteem naar je eigen smaak aanpassen. iOS is daarentegen weer een stukje zuiniger voor de batterij van je telefoon. Beide besturingssystemen zijn goed en compleet. Ook bieden een enorm app-aanbod. De keuze voor een besturingssysteem hangt daarom vooral van je eigen voorkeuren af.
Android Oreo, op naar meer moois van Google
Oreo is de volgende stap van Android op het gebied van mobiele besturingssystemen. Maar het werk van de fabrikant stopt daar niet. Ook dit jaar kun je dus weer rekenen op een updates en verbeteringen. Om nog maar niet te spreken over Android P, de opvolger van Android Oreo. Waarschijnlijk laat Google hier pas in de zomer meer over los.