De blockchain is relatief nieuw en roept daardoor nog heel veel vragen op. Tijdens mijn presentaties krijg ik er heel wat op me afgevuurd. Dit zijn de antwoorden op de 4 meest gestelde vragen.
Door: Redmer Huizinga, specialist blockchain KPN Consulting.
1. Zijn er al echte blockchainapplicaties?
Jazeker, er zijn al heel veel praktijkvoorbeelden. Het paradepaardje is natuurlijk de Bitcoin, een applicatie die al 9 jaar draait zonder ook maar 1 seconde van uitval. Maar er zijn ook heel veel experimentele, kleinere toepassingen. Ook dicht bij huis. Zo heeft Groningen de Stadjerspas, een pas waarmee mensen met een lager inkomen allerlei kortingen krijgen. De mensen die deze dagelijks gebruiken hebben er geen weet van maar de hele administratie verloopt via de blockchain.
2. De Bitcoin blijft maar op en neer gaan, betekent dit dat de blockchain instabiel is?
Ik krijg veel vragen over de Bitcoin in relatie tot de blockchain. Voor veel mensen zijn die 2 hetzelfde. Maar de Bitcoin is slechts 1 van de toepassingen van de blockchain, de waarde van een bitcoin zegt niets over de waarde van de technologie. Dat Bitcoin behoorlijk volatiel is heeft een paar oorzaken: er zijn relatief weinig munten in omloop en er is maar een beperkt aantal investeerders. Wie 1.000 Bitcoins koopt, veroorzaakt al een koersbeweging.
Maar er is ook een fundamenteel probleem. De community achter de Bitcoin is verdeeld over de volgende stap voor de ‘cryptomunt’. Ze voeren online felle discussies met elkaar waarin ze allerlei doemscenario’s schetsen. Daar schrikken beleggers weer van, wat abrupte schommelingen veroorzaakt.
3. Kan Bitcoin straks gekraakt worden met een nieuwe technologie?
Mensen refereren hierbij vaak aan de kwantumcomputer. Deze revolutionaire computers zijn in theorie wel 17 miljard keer efficiënter in bitcoin mining dan traditionele computers. Ze zijn heel erg goed in specifieke taken. Ze doen dat door heel veel berekeningen tegelijkertijd uit te voeren in plaats van achter elkaar, waarmee ook de betrouwbaarheid van blockchain in het geding zou kunnen komen. Toch denk ik niet dat dit gebeurt.
Allereerst zijn kwantumcomputers nog in ontwikkeling en ook de software voor kwantumcomputers moet nog geschreven worden. Daarnaast houdt bijvoorbeeld de bitcoin blockchain nu al rekening met groeiende rekenkracht van computers door het doorrekenen steeds moeilijker te maken. Tegen de tijd dat kwantumtechnologie goed en wel functioneert, is die moeilijkheidsgraad weer vele malen toegenomen. Daarnaast zijn er al voorbeelden van nieuwe methoden om de blockchain te beschermen, zodat zelfs een kwantumcomputer er niets mee kan. Ik denk dus niet dat de blockchain snel gekraakt zal worden.
4. Hoe kan mijn bedrijf nu al profiteren van blockchain?
Zorg dat je mensen in huis haalt die niet alleen alle ins en outs kennen van de technologie, maar die ook je business begrijpen. Denk met hen na over processen binnen je organisatie maar ook de processen tussen partners en klanten. Bepaal een waardevolle use case en ga het dan bouwen. Hou het simpel, maak gebruik van vele oplossingen die er al zijn. Zorg dat je de kosten en doorlooptijd beperkt houdt. Bepaal aan de hand van de uitkomsten of opschaling mogelijk is. Begin dan opnieuw.
Innoveren is een cyclus, geen project. Het doel is de organisatie te leren op een andere manier te denken en ondertussen nieuwe manieren te ontdekken om sneller, beter en goedkoper te werken. Zo pakken wij het aan bij onze klanten en ik weet dat dit werkt.
Meer weten
Lees ook mijn eerdere blog over blockchain 'Vertrouwen geautomatiseerd'.
Redmer Huizinga
Redmer werkt bij KPN Consulting en ondersteunt bedrijven en overheden met het ontdekken van de strategische impact- en de praktische toepassing van nieuwe technologie. Zoals Internet of Things, Datamanagement en Blockchain. Ontdekken is ervaren, dus hij staat voor een pragmatische hands-on manier van prototyping, samenwerken met andere bedrijven op weg naar business impact. Technologie is tenslotte slechts een middel. Hij schrijft regelmatig over wat deze nieuwe technologie betekent voor bedrijven en werkt momenteel aan een boek over de impact van blockchain op bedrijven en de maatschappij.
- Auteur: Redmer Huizinga