Natuurlijk, als zorgprofessional werk je primair met mensen. Toch krijg je ook steeds meer met technologie en digitalisering te maken. Het goede nieuws is: digitalisering kan je serieus helpen. De administratieve druk verlichten bijvoorbeeld, en je meer bewegingsvrijheid geven. Als je op elk moment of elke plek je administratie kan bijwerken, scheelt dat je veel tijd. Maar dan moet die digitale werkplek wel goed bij jou en je werk passen.
Met de betrokkenheid van zorgprofessionals is doorgaans helemaal niets mis. Toch kan de motivatie door administratief gedoe en niet-werkende technologie wel afnemen. En precies daar kan digitalisering – en vooral een goed passende digitale werkplek – helpen. Maar hoe dan? Wij zien 3 belangrijke mogelijkheden die digitalisering je biedt.
1. Medewerkerstevredenheid omhoog brengen
Mensen die kiezen voor de zorg doen dat meestal niet omdat ze zoveel houden van administratie bijwerken. Hun hart gaat uit naar de zorgverlening – naar hun patiënten en cliënten. Ze willen vertrouwd en gewaardeerd worden om hun vakkennis, kundigheid en ervaring. Continu verantwoording afleggen en rapporteren over hun handelingen kost ze veel (negatieve) energie.
Digitalisering kan je helpen om de medewerkerstevredenheid weer omhoog te brengen. Dat doe je bijvoorbeeld door handelingen die wettelijk geregistreerd moeten worden, geautomatiseerd vast te leggen. Of door vaak terugkerende administratie met kunstmatige intelligentie ‘voor te koken’. En met een slim samenwerkingsplatform, waarop zorgprofessionals veilig data en informatie kunnen uitwisselen. Tussen afdelingen én tussen organisaties. Zo’n veilig en laagdrempelig platform voorkomt onnodig informatie overtypen, wat niet alleen ongelooflijk veel tijd oplevert – veel zorgprofessionals zijn bijna de helft (!) van hun werktijd kwijt aan administratie en het overzetten van data van het ene naar het andere systeem – maar ook de kansen op fouten vermindert.
2. Altijd en overal kunnen samenwerken
Op de digitale werkplek komen alle werkprocessen samen. Niet alleen ontvang je daar berichten van collega’s of raadpleeg je dossiers en protocollen, ook gebruik je het voor allerlei andere zaken. Denk aan de inzet van medische applicaties, aan- en afmelden van sensoren en allerlei administratieve taken. Steeds vaker zelfs voor primaire zorghandelingen, zoals het vergelijken van bloedwaarden, het beoordelen van alarmmeldingen – welke is urgenter? – of het uitvoeren van intakes en online consulten. De digitale werkplek is simpelweg onmisbaar in de dagelijkse routine.
Maar dat betekent ook dat het goed moet passen bij álle mogelijke dagroutines: voor een verpleegkundige in een ziekenhuis is die compleet anders dan in een GGZ-instelling of voor een diëtist in een gezondheidscentrum. Daarom kun je bij ons kiezen uit een groot scala aan werkplekoplossingen: van speciale digitale werkomgevingen voor grote ziekenhuizen tot compleet veilige cloudoplossingen voor kleinere zorgpraktijken, waarop werkplek, telefonie en internet samenkomen – aangevuld met zorgspecifieke oplossingen voor veilig mailen of berichten versturen en ontvangen.
3. Met slimme digitale hulpmiddelen
Zelfredzaamheid wordt in de zorg steeds belangrijker. Dat is meer van deze tijd, past beter bij de behoeftes van patiënten en cliënten van nu en is bovendien overheidsbeleid. Als zorgprofessional verleg je daardoor de focus van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: van het pure zorgen voor mensen, ga je er meer en meer voor zorgen dat mensen óók in staat zijn voor hun eigen gezondheid te zorgen. En met digitale hulpmiddelen ondersteun je dat.
Zo kun je data van wearables van patiënten of cliënten gebruiken om een beter beeld te krijgen van hun gezondheid. Daar heb je dan wel een veilig platform voor nodig waarop je die data kunt delen. Met slimme alarmsystemen kun je ouderen en mensen met een beperking gerichter helpen om veel langer zelfstandig te blijven wonen. Er zijn minder routinecontroles nodig, wat capaciteit scheelt en ervoor zorgt dat je patiënten en cliënten minder onnodig hoeft te storen. Dan wil je natuurlijk wél kunnen vertrouwen op die technologie. Of het nu gaat om slimme matrassen of domotica: de informatie die het je oplevert, moet makkelijk te verwerken zijn op je digitale werkplek.
Zorgprofessionals versterken
Wanneer je deze 3 mogelijkheden van digitalisering als zorgorganisatie goed benut, dan versterk je gericht je zorgprofessionals. Je stelt ze in staat meer tijd te steken in de zorgverlening zelf, met meer plezier te werken en effectiever samen te werken – met collega’s én met hun patiënten of cliënten.
Meer weten?
Wil je weten hoe we met digitalisering zorgprofessionals versterken? Download dan ons eBook Je digitale werkplek is waar jij zorg verleent. Daarin vind je meer achtergrond én concrete voorbeelden uit de praktijk.
Je digitale werkplek is waar jij zorg verleent
Als zorgprofessional kan je er niet meer omheen: digitalisering is overal. De verwachtingen zijn torenhoog, de ergernissen eveneens. Benieuwd hoe KPN daarbij kan helpen? Download ons eBook.
DownloadZo helpen we met digitalisering de zorg vooruit: volg de serie blogs
Geen enkele zorgorganisatie is hetzelfde. Een fysiotherapeut, huisarts of tandarts loopt tegen andere digitaliseringsvragen aan dan een GGZ-instelling, verpleeghuis of academisch ziekenhuis. Toch zijn er ook overeenkomsten. In een serie blogs laten we je zien hoe digitalisering de zorg vooruit kan helpen:
- In de eerste blog lees je over dé 3 kansen van digitalisering,
- in de tweede lichten we het belang van veilige verbindingen uit,
- en in dit derde blog ontdek je hoe je met digitalisering zorgprofessionals versterkt.