Zo kan digitalisering de zorg vooruit helpen

Natuurlijk, met digitalisering kunnen we geen mensen vervangen. Geen patiënten beter maken of cliënten begeleiden. Maar we kunnen wél de voorwaarden scheppen waardoor zorgverleners en -professionals meer lucht en ruimte krijgen. Minder druk ervaren. De juiste informatie en ondersteuning ontvangen om dat te doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen.

De komende jaren neemt de druk op de zorg nog wel even toe. Door de vergrijzing groeit enerzijds de zorgzwaarte en daalt anderzijds het aanbod aan medewerkers. Pas in 2040 is de vergrijzing op z’n hoogtepunt. En er speelt meer. Zo groeit de kring aan zorgverleners en -professionals rond patiënten en cliënten, waardoor er steeds meer mensen – en apparaten – zijn die informatie en data over patiënten of cliënten nodig hebben. Inclusief de patiënten en cliënten zelf. Digitalisering kan die druk verlichten. De zorg zelfs vooruit helpen. In grote lijnen onderscheiden we 3 belangrijke mogelijkheden.  

1. Door zorgverleners en -professionals te versterken 

In een arbeidsmarkt waarin goede mensen steeds lastiger te vinden zijn, is behoud van je mensen extra belangrijk. Zorgprofessionals willen niets liever dan zorg verlenen. Dat is waar ze voor opgeleid zijn, dat is het beroep waar ze met hun hele hart voor gekozen hebben. Niets is ondermijnender voor hun motivatie dan dat ze verstrikt raken in systemen en gedoe, en steeds minder aan zorg verlenen toekomen. Met nieuwe of aangepaste werkprocessen, mogelijk gemaakt door digitalisering, kun je dat gedoe reduceren. 

Eén integrale oplossing helpt je daarbij. Niet tig deeloplossingen die slecht op elkaar aansluiten, maar één digitale omgeving die alles kan verbinden. Zodat je zorgprofessionals alle meldingen op één apparaat kunnen ontvangen en niet met 3 of 4 verschillende devices hun rondes moeten doen. Zodat ze op één werkomgeving hun medische applicaties kunnen gebruiken, sensoren aan- en afmelden, alarmmeldingen afhandelen, intakes doen, administratie bijwerken en met collega’s kunnen overleggen. Zodat ze informatie maar één keer hoeven in te voeren en makkelijk kunnen hergebruiken, in welk systeem of op welke locatie ze ook werken. Dan helpt digitalisering de zorg vooruit. 

2. Door iedereen in de zorg veilig te verbinden 

Toegang tot kennis en informatie is in de zorg cruciaal, zeker als elke seconde telt. Een verbinding die wegvalt tijdens een consult voor een routinecontrole is ergerlijk, maar tijdens een operatie riskeer je het leven van de patiënt. Ook in een GGZ-instelling of verpleeghuis kan het missen van een melding levensbedreigend zijn – voor cliënten, maar ook voor zorgprofessionals. De afhankelijkheid van veilige verbindingen groeit, overal in de zorg. Met hoe meer partijen je samenwerkt, in regionale verbanden bijvoorbeeld, hoe belangrijker het is om systemen onderling goed te verbinden en zo betrouwbare data-uitwisseling mogelijk te maken. 

Het goede nieuws is dat digitalisering daar ook de oplossingen voor biedt. Door de beveiliging te automatiseren en op een heel nieuwe manier aan te pakken bijvoorbeeld. Met een slim netwerk dat de verschillende datastromen kan scheiden, specifieke datastromen voorrang geven of extra back-up, en verkeer monitoren op verkeerd gebruik of misbruik. Maar ook door samen naar een integrale oplossing en een veilig platform voor data-uitwisseling over te stappen – in lijn met overheidsbeleid, zoals de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Zo helpt digitalisering je om veilig verbonden te zijn.  

eBook: Samen de zorg blijven verbeteren

Terwijl de druk op de huidige bezetting groot is, kijkt jullie organisatie ook al verder vooruit, naar nieuwe manieren om de toenemende zorgvraag straks te ondervangen. Het goede nieuws: digitalisering kan helpen bij de oplossing. Benieuwd hoe? Download het eBook!

Download

3. Door de mens centraal te stellen   

Mensen willen graag meepraten en -beslissen over hun behandeling of de zorg die ze gaan krijgen. Geen wonder dus dat steeds meer zorgorganisaties hun patiënten en cliënten een grotere rol geven in de eigen zorg. Een ontwikkeling die door de hele sector en overheid wordt ondersteund, vastgelegd in het kader ‘Passende zorg’. Dat vraagt van patiënten en cliënten meer zelfredzaamheid, van zorgprofessionals en -verleners meer ondersteuning van die zelfredzaamheid.  

Digitalisering helpt je aan dat principe van passende zorg te voldoen. Met apps die zelfzorg mogelijk maken bijvoorbeeld, en met de inzet van sensoren en sensordata om het inzicht in de eigen gezondheid te vergroten. Digitalisering kan ook helpen om cliënten en patiënten beter toegang te geven tot zorg en zelfs de beleving van de zorg te verbeteren. Denk aan videogesprekken met de huisarts, online foto’s doorsturen ter controle of ouderen ondersteunen die langer thuis wonen. Zo helpt digitalisering de mens centraal te stellen in de zorg – de patiënten en cliënten, en de zorgprofessionals en -verleners. 

Meer weten 

De 3 mogelijkheden die we hier schetsen zijn – zoals gezegd – op grote lijnen. Wil je meer weten over alle mogelijkheden en ontwikkelingen? Download dan ons eBook Samen de zorg blijven verbeteren. Daarin vind je meer achtergrond én concrete voorbeelden uit de praktijk.  

Zo helpen we met digitalisering de zorg vooruit: volg de serie blogs 

Geen enkele zorgorganisatie is hetzelfde. Een fysiotherapeut, huisarts of tandarts loopt tegen andere digitaliseringsvragen aan dan een GGZ-instelling, verpleeghuis of academisch ziekenhuis. Toch zijn er ook overeenkomsten. In een serie blogs laten we je zien hoe digitalisering de zorg vooruit kan helpen. In dit eerste blog: de 3 mogelijkheden op hoofdlijnen. In het volgende blog ontdek je meer over de meerwaarde van veilige verbindingen. 

Gerelateerde artikelen