Wilt u starten met Internet of Things (IoT), dan is het goed om van tevoren de verwachtingen helder te hebben. Zeker omdat voor het laten slagen van IoT-trajecten een lange adem nodig is. Het is daarom verstandig mogelijke obstakels en misvattingen weg te nemen, zodat iedereen vooraf weet wat de kosten en de baten kunnen zijn, wat de impact van IoT op een organisatie is en of IoT wel veilig is. In dit blog geven we antwoord op deze en andere vragen, zodat u de IoT-verwachtingen in uw organisatie kunt managen. Zowel bij uzelf als bij de stakeholders.
Benieuwd of Internet of Things (IoT) ook interessant is voor úw organisatie?
Bekijk het webinarIs dÃt het moment om eraan te beginnen?
Staat uw organisatie nog wat kritisch tegenover Internet of Things (IoT), dan is dit de belangrijkste vraag. Het antwoord is volmondig ja. Ook al weten we allemaal dat de technologische ontwikkelingen sneller gaan dan ooit, er zijn nog directies die de IoT-noodzaak niet ervaren. Zij willen wachten tot de hype voorbij is en er een industriestandaard beschikbaar is. En dat terwijl veel organisaties ongemerkt al slim gebruikmaken van IoT. Consumenten doen dat al veel langer, denk aan ‘find my phone’ of slimme thermostaten. Allemaal IoT. De vraag voor organisaties is dus niet óf ze nu iets met IoT moeten gaan doen, maar hóé ze de mogelijkheden van IoT in hun organisatie gaan benutten. Wie daar nu niet mee begint, staat straks ongemerkt snel op een achterstand die niet meer in te halen is.
Wat kost een IoT-apparaat?
IoT heeft een enorm businesspotentieel en hoeft relatief niet duur te zijn, maar er zijn wel kosten aan verbonden. Die zitten uiteraard in de aanschaf van de sensoren en apparaten, maar vooral in onderhoud, updates, onderbreking, beheer, administratie, training, et cetera. Toch steken de kosten van IoT in de meeste gevallen schril af bij de waarde die het een organisatie kan opleveren.
Wat merkt de organisatie van IoT?
IoT is – net als bij andere automatiseringstrajecten – een samenspel van mensen, proces en techniek. U kunt bijvoorbeeld een vuilnisbak uitrusten met een sensor, die doorgeeft wanneer de bak vol is (techniek). Maar dat heeft alleen effect als u ook de routes van de vuilniswagens daarop aanpast (proces) en de schoonmakers op een andere manier willen gaan werken. IoT kan dus uw hele bedrijfsvoering veranderen, waardoor u en uw medewerkers veel (kosten)efficiënter te werk kunnen gaan dan tot nu toe mogelijk was.
Meten is weten, toch?
Er zijn heel veel manieren om iets te meten. Om te bepalen hoe vol een ruimte is, kunt u bijvoorbeeld het aantal bewegingen door de deur meten, maar ook het gewicht in de ruimte of het CO2-gehalte. Hoe u iets meet, hangt af van wat u precies wilt weten. Veel organisaties gaan ervan uit dat hoe nauwkeuriger de meting is, hoe beter. Maar van een container op zee hoeft u echt niet elke seconde te weten waar deze is. Een update per dag of bij aankomst kan al voldoende zijn. En dat kost u ook een stuk minder.
Is IoT wel veilig?
Door allerlei nieuwsberichten over ‘gehackte’ camera’s en babyfoons is de discussie over de veiligheid van IoT opgelaaid. IoT-apparaten zijn echter niet onveiliger dan andere toepassingen, zoals telefoons of applicaties, die met het internet verbonden zijn. Voor elke IoT-oplossing in uw organisatie gelden dezelfde veiligheidsregels als voor uw andere IT-toepassingen. Als u die regels goed toepast, is IoT veilig. De veiligheid van IoT in uw organisatie hebt u dus zelf in de hand.
Bent u klaar om met IoT aan de slag te gaan? In deze serie blogs kunt u ook lezen wat IoT precies is, wat de grootste krachten van IoT zijn en welke valkuilen er zijn. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over security, beheersbaarheid en techniek gerelateerd aan IoT.
Zelf aan de slag met IoT
Bekijk het IoT webinar of neem gelijk contact op met een expert.
Michiel Jol
Michiel Jol is verantwoordelijk voor de strategie van het Internet of Things- portfolio van KPN. Hij heeft veel ervaring met zowel de technische als de commerciële kant van Internet of Things bij KPN. ‘IoT is disruptief en dankzij IoT gaat zowel ons professionele als persoonlijke leven de komende jaren er georganiseerder, gesmeerder en misschien zelf wel leuker uitzien.’
- Auteur: Michiel JolBenieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?
Internet of Things
Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.
Meer informatie