Kenniswerkers, thuis en op kantoor, zijn massaal overgegaan op hybride werken. Ze houden online vergaderingen via Teams en spreken elkaar op virtuele locaties. Maar groepen medewerkers kunnen nóg efficiënter en leuker samenwerken.
Met 'mixed reality’ kun je van fysieke kantoren ‘virtuele kopieën’ maken die heel dicht in de buurt van de werkelijkheid komen. De werkomstandigheden en sfeer van een 'stenen’ kantoor zijn perfect na te bootsen, ook al zijn alle medewerkers fysiek van elkaar gescheiden. Deze nieuwe werkelijkheid ontstaat door je eigen inbreng, die van je collega's en de input van de computer te combineren.
Mixed reality: een geavanceerde versie van augmented reality
Bij mixed reality (MR) lopen de echte 'stenen’ wereld en de digitale wereld die alleen op een beeldscherm bestaat door elkaar heen. MR zit ergens in tussen augmented reality (AR) waarbij een laag informatie over de fysieke wereld heen wordt gelegd en de volledig kunstmatige wereld van virtual reality (VR).
MR gaat dus verder dan AR. Ook wordt wel gezegd dat MR een meer geavanceerde versie van AR is. Bij MR raak je zo ondergedompeld in de virtuele omgeving dat je nauwelijks meer het verschil ziet tussen echt en virtueel.
Lees ook: Verken de wereld van augmented reality
Saamhorigheidsgevoel: collega’s slechts 1 klik verwijderd van een live gesprek
Bij toepassing van MR in een kantooromgeving krijg je het gevoel dat je collega's vlak bij je zitten. Apps zijn in ontwikkeling waarbij collega's elkaar voortdurend kunnen zien. Om een van hen te spreken hoef je geen online vergadering meer op te zetten maar klik je op iemands foto.
Een gevoel van saamhorigheid ontstaat als collega's in de vorm van een tegeltje worden getoond met snapshots die frequent worden ververst. Dan zie je wie achter zijn bureau zit, aan het bellen is, een kop koffie drinkt of misschien zelfs in de stemming is voor een babbeltje. Met één muisklik kunnen teamgenoten de snapshot veranderen in een live videogesprek. Tegelijkertijd kun je ook contact houden via de groepschat. Berichtjes in de vorm van een emoji, status update (even de kinderen van school halen) en grappige gifjes houden de werksfeer leuk, gezellig en open. De interactie met de digitale wereld verloopt op een natuurlijkere wijze.
Virtuele samenwerkingsplek zorgt voor groepsgevoel
Nieuwe apps zoals Sneek en PukkaTeam zijn erop gericht om teams die overal verspreid zitten bij elkaar te houden. Ze bieden een virtueel kantoor en bevorderen het groepsgevoel. Andere apps bouwen naast een virtuele werkplek ook de pauzehoek met koffieautomaat, gameroom en kantine na. Zelfs voor de vrijmibo na kantoortijd is een café ‘in de buurt’ verrezen.
Mixed reality leent zich ook prima voor virtuele samenwerking. In zo'n omgeving kunnen nieuwe projecten en brainstormsessies die innovatie ten doel hebben, sneller tot wasdom komen. Tijdens de pandemie liepen veel projecten vertraging op. Maar met tools zoals online Post-its, digitale whiteboards en het live bewerken van slides en documenten kunnen groepen deze achterstand snel inhalen.
Whitepaper: Hybride werken écht laten werken
Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?
DownloadTechnologie brengt mogelijkheden voor hyride werken
Hybride werken zorgt voor veel vrijheid in locatie. Waardoor je niet altijd meer bij dezelfde koffieautomaat staat te kletsen. Mixed reality brengt eindeloze mogelijkheden om collega's toch meer samen te brengen. Denk aan artificial intelligence (AI) tools die spontaniteit bevorderen. AI bepaalt wie je ‘toevallig’ bij de virtuele koffieautomaat tegenkomt. Zo ontstaat dan ineens een gesprek met bijvoorbeeld een collega uit India met vergelijkbare ideeën als jijzelf.
Verder gaat het laptopscherm plaatsmaken voor smart boards en grote beeldschermen voor thuis. 3D-printers kunnen thuis prototypes uitprinten waarmee leden van ontwerpteams thuis praktijktesten doen. En voor dingen die niet thuis kunnen worden geproduceerd, is snelle levering aan huis mogelijk door drones.
Mixed reality volop in ontwikkeling: impact breed en diep
Verre toekomstmuziek? Nee, want de technologie is volop in ontwikkeling. Techgiganten als Apple, Microsoft (HoloLens), Sony en Facebook zetten hier zwaar op in. De headsets en smart glasses worden steeds beter. Facebook test zelfs al met een VR app voor de Oculus Rift Quest 2 waarmee je viruteel vergaderingen kunt bijwonen! De doorbraak van het thuiswerken heeft de ontwikkeling van MR in een stroomversnelling gebracht. MR gaat een enorme impact krijgen op de wereld van entertainment, onderwijs, training, gezondheidszorg, retail en het werken op afstand. Werknemers worden er productiever door en het helpt met name in situaties waarbij visualisatie belangrijk is.
Lees ook: De zorg digitaliseert: welkom in het virtuele ziekenhuis