Succesvol thuiswerken voor adviseurs: meer dan een laptop

Adviseurs en consultants hebben niet veel meer dan een laptop van de zaak nodig om thuis te kunnen werken. Toch? Mis. Júist adviseurs – die vaak met veel privacy- of concurrentiegevoelige gegevens werken – kunnen niet zonder een goed beschermde thuiswerkomgeving. Bovendien hebben ze geregeld ruggespraak met collega’s om even te sparren of kennis uit te wisselen. Fysiek of online. En dus ook als ze thuis aan het werk zijn. Ontdek wat zij aan thuiswerkvoorzieningen nodig hebben.

De mogelijkheid van gedeeltelijk thuiswerken is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, zo bleek uit ons recente onderzoek naar thuiswerken (meer over dit onderzoek lees je in ons eBook (Thuiswerken met de kracht van KPN). Vooral een jongere generatie ziet dit als een vanzelfsprekende voorziening, met zo’n 1 tot 2 dagen thuiswerken als noodzakelijk voor een optimale privéwerkbalans. In modern werkgeversbeleid kun je er daarom niet omheen. Zeker voor kenniswerkers, zoals we adviseurs en consultants ook wel noemen: dit zijn vaak kritische, hoogopgeleide en goed ingelezen medewerkers, die weten wat de markt ze te bieden heeft. Wil je voor hen een aantrekkelijk werkgever zijn, dan is een moderne en professionele thuiswerkomgeving een onmisbare arbeidsvoorwaarde.

Sturen op output

Als er één soort medewerker is die bij uitstek profiteert van thuiswerken, is het de adviseur of kenniswerker wel. Deze medewerkers gebruiken vooral hun hoofd, hebben vaak langere periodes van concentratie nodig, kunnen prima zelfstandig hun werk uitvoeren en zijn dus in principe minder gebonden aan een kantoor- of productielocatie. Bied je ze een goede thuiswerkplek voor een optimale werkprivébalans, en stuur je vooral op output – in plaats van op aanwezigheid – dan kun je rekenen op betrokken medewerkers die loyaal aan jou als werkgever zijn.

Het belang van thuiswerken voor een strategisch adviseur

Grip op toegang

Daarnaast is het belangrijk ze te voorzien van goede overleg- en communicatietools. Bij grotere of complexe projecten en dossiers is het prettig om even (spontaan) te kunnen sparren met collega’s. Of dat nu vanuit huis met collega’s op kantoor is, of andersom – vanuit kantoor met collega’s thuis.

Op elke locatie, ook bij klanten of onderweg, hebben ze een werkplek nodig die stabiel, betrouwbaar en goed beveiligd is. Een werkplek die ze goed beveiligde en tegelijk eenvoudige toegang geeft tot bestanden en dossiers, waar ze samen met collega’s aan kunnen werken en kennis over uit kunnen wisselen. Inclusief verschillende autorisatieniveaus en een modern beveiligingsbeleid, zodat je grip hebt op wie er waarom bij welke bestanden kan komen. En je voldoet aan alle wet- en regelgeving, ook die van je opdrachtgevers.

Dit zijn de onmisbare tools en voorzieningen voor je (deels) thuiswerkende adviseurs en consultants:

  • Voor samenwerking en communicatie met collega’s is een veilig samenwerkingsplatform als Cisco Webex of Teams onmisbaar. Met goed geïntegreerde mogelijkheden als chat, telefonie, videovergaderingen en bestanden delen.

  • Voor documentverwerking zijn alle Microsoft Office 365 (Word, Excel, PowerPoint) – aangevuld met eigen OneDrive – cruciaal om bestanden veilig op te slaan of samen aan te werken.

  • Microsoft CoPilot helpt je adviseurs om e-maildraden snel samen te vatten, actiepunten uit vergaderingen toe te kennen en om eerste drafts te maken. Veilige kantoor-AI dus, waarmee je vanaf een hoger kwaliteitsniveau begint aan een rapport of memo.

  • Een goede en veilige verbinding voor thuis, zodat alle verschillende applicaties tegelijk en naast elkaar kunnen draaien, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. En de dataprivacy gegarandeerd is.

De 5 valkuilen en hoe je ze voorkomt

Thuiswerken is een onmisbare arbeidsvoorwaarde, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wij maakten een eBook, met daarin onder meer de 5 valkuilen en hoe je ze voorkomt. Je downloadt ‘m hieronder. Of wil je meteen weten hoe wij jouw organisatie met een goed passende thuiswerkplek vooruit helpen? Maak dan nu een afspraak.

Thuiswerken met de kracht van KPN

Lees over de grootste uitdagingen op HR-gebied, het belang van digitale infrastructuur & ontdek hoe je als werkgever veilig thuiswerken kunt faciliteren.

Download

 

Gerelateerde artikelen