Succesvol thuiswerken voor engineers: high-end werkplek

Software-engineers of -developers weten doorgaans vrij goed wat er in de markt te vinden is aan werkplekvoorzieningen. Logisch, want om hun werk goed te doen hebben ze high-end voorzieningen nodig. En dat geldt niet alleen voor hun werkplek op kantoor. Ook als ze thuis werken willen ze kunnen rekenen op een state of the art netwerk en internetverbinding, een professionele set aan tools en een modern samenwerkingsplatform.

Wil je een aantrekkelijke werkgever zijn voor software-engineers en -developers, dan is een professionele werkplek een must. Inclusief de mogelijkheid van gedeeltelijk thuiswerken. Van een leuke bijkomstigheid is thuiswerken namelijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden, zo blijkt uit ons recente onderzoek naar thuiswerken (meer over dit onderzoek lees je in ons eBook Thuiswerken met de kracht van KPN). Vooral een jongere generatie ziet dit als een vanzelfsprekende voorziening, met zo’n 1 tot 2 dagen thuiswerken als noodzakelijk voor een optimale privéwerkbalans.

Thuiswerken ideaal

Softwaredevelopers en -engineers zijn van alle medewerkers als het over de thuiswerkplek gaat wellicht de meest veeleisende, juist omdat ze zo goed weten wat er te koop is. Ze vormen bovendien een groep medewerkers die bij uitstek gebaat is bij thuiswerken. Om hun werk goed te kunnen doen, hebben ze namelijk een werkplek nodig waar ze zich langere tijd aaneengesloten goed kunnen concentreren: het ontwikkelen van code vraagt nogal wat aandacht en concentratie. De thuiswerkplek is daar ideaal voor. De dagen op kantoor zijn dan weer ideaal voor overleg en afstemming, voor sociaal contact en teambuilding, voor fysieke afspraken en de scrumsessies die om direct contact vragen.

Het investeren waard

Goede developers en engineers zijn bovendien schaars. Jong talent is lastig te vinden omdat opleidingen nog maar weinig gestandaardiseerd zijn. Wervingskosten zijn daardoor hoog. Dat betekent dat áls je eenmaal een goede engineer of developer hebt gevonden, je die wilt behouden. Al die factoren bij elkaar opgeteld maken het dubbel en dwars waard om te investeren in een goede thuiswerkplek voor developers en engineers.

Dit zijn onmisbare tools en voorzieningen voor je (deels) thuiswerkende adviseurs en consultants:

  • Code-editors: programma’s waarmee je (samen) code kunt schrijven en bewerken. Populaire code-editors zijn Visual Studio Code, Sublime Text en Atom.

  • Versiebeheersystemen: deze helpen bij het beheren van wijzigingen. Wel zo handig als meerdere engineers vanuit huis werken aan dezelfde software. GitHub is een veelgebruikte versiebeheertool.

  • Voor performance monitoring kun je tools als CloudZero gebruiken: deze helpen bij het beheren van cloudkosten en applicatieprestaties. Daarmee weet je zeker dat je applicaties goed presteren.

  • Naast applicaties, wil je ook dat je verbinding veilig is en goed presteert. Zodat alle verschillende applicaties en beheersystemen tegelijk en naast elkaar kunnen draaien. Onze dienst ‘Internet van de zaak’ voor thuis, bijvoorbeeld.

  • Microsoft CoPilot: veilige AI om bijvoorbeeld een basisopzet van de code te maken. Dat werkt lekker efficiënt, omdat je niet van scratch af aan hoeft te beginnen.

De 5 valkuilen en hoe je ze voorkomt

Thuiswerken is een onmisbare arbeidsvoorwaarde, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wij maakten een eBook, met daarin onder meer de 5 valkuilen en hoe je ze voorkomt. Je downloadt ‘m hieronder. Of wil je meteen weten hoe wij jouw organisatie met een goed passende thuiswerkplek vooruit helpen? Maak dan nu een afspraak.

Thuiswerken met de kracht van KPN

Lees over de grootste uitdagingen op HR-gebied, het belang van digitale infrastructuur & ontdek hoe je als werkgever veilig thuiswerken kunt faciliteren.

Download

Gerelateerde artikelen