Je kind staat met een lekke band langs de weg, is z’n lunch vergeten of is afgezet bij voetbal, maar de wedstrijd is afgelast. Het is best handig als je kind een smartphone heeft en je kind zal er ook dolblij mee zijn. Maar welke smartphone is geschikt voor kinderen en tieners? Waar moet je op letten? Een paar tips voor goedkope en goede telefoons voor kinderen.
Prepaid of een abonnement?
Bij de aanschaf van een telefoon moet je ook nadenken over de simkaart. Ga je voor een abonnement of voor een prepaid-sim? Met prepaid kun je nooit onverwachts te veel data of belminuten gebruiken. Het voordeel van een abonnement is dat je nooit zomaar zonder data of belminuten komt te zitten. Maar als je kind over de limiet gaat, kan dat soms extra kosten met zich meebrengen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van abonnementen. Of ga voor een Kids Sim of Teens Sim van KPN, dan kan je kind geen extra bundels aanzetten en zit hij nooit om belminuten verlegen.
Is iOS of Android beter voor je kind?
Net als bij het kiezen van een toestel voor jezelf, moet je je eerst afvragen of je een Apple-telefoon met iOS of Android-telefoon wilt. Over het algemeen is iOS makkelijker te bedienen. Android heeft meer opties, wat het soms ook ingewikkelder maakt. Apple kijkt alle apps die in de App Store te downloaden zijn eerst zorgvuldig na. Met een iPhone weet je dus zeker dat je kind niet per ongeluk malafide apps download, ook als je geen ouderlijk toezicht instelt.
Dat betekent niet dat Android niet veilig is. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen, en het is uiteindelijk een persoonlijke voorkeur. Het is makkelijk als jouw telefoon hetzelfde systeem heeft als die van je kind. Dan is de kans ook groot dat je kind al aan dat systeem gewend is. Heb jij Android en je partner iOS, of andersom? Dan gaat die vlieger niet op natuurlijk. Dan heeft je kind waarschijnlijk al ervaring met beide systemen, en misschien zelfs een voorkeur voor de één.
Lees ook: Welke telefoon past bij mij?
Hoe duur mag de smartphone van je kind zijn?
Bij de keuze voor het besturingssysteem weegt natuurlijk ook de prijsklasse mee. Android-telefoons beginnen namelijk al bij 150 euro, terwijl een nieuwe iPhone al snel boven de 500 euro uitkomt. Voor een kind of tiener is het verstandig om niet meteen de duurste telefoon te nemen. Veel kinderen zijn nog niet erg zuinig op spullen en zijn soms ook nog een beetje klungelig. De kans op beschadigingen of verlies is dus groot. Een stevig hoesje en een toestelverzekering zijn geen overbodige luxe.
Een telefoon die tegen een stootje kan
Een ander aandachtspunt wat betreft de onhandigheid van kinderen: niet alle telefoons zijn even robuust. De Samsung Galaxy S21 Ultra heeft bijvoorbeeld een voor- en achterkant van glas. Dat maakt hem luxer, maar hij zal wel eerder barsten oplopen dan de OPPO Reno4 Z met plastic behuizing. Dat maakt de Reno4 Z ook meteen veel betaalbaarder, terwijl het wel een snelle smartphone is met 5G en 6 camera’s. Perfect voor een kind met beginnende liefde voor fotografie!
Een handzaam mobieltje
Ook de maat van het toestel is belangrijk. Een kinderhand is gauw gevuld, letterlijk. Een smartphone is dus snel (te) groot. Dat is niet fijn bedienen, niet prettig meenemen en zo’n groot beeldscherm is ook niet nodig. Bovendien is groter vaak ook duurder. Ga voor een klein modelletje, bijvoorbeeld een iPhone Mini of de iPhone SE. De mini is met 5.4 inch (13.7 cm) lekker handzaam en de SE is slechts 4.7 inch (11.9 cm).
Kun je je oude telefoon aan je kind geven?
Omdat kinderen vaak nog niet zo zuinig zijn met dure spullen, kiezen veel ouders ervoor om hun oude telefoon aan hun kind te geven. Zeker met iPhones, zoals de iPhone 14 is dat een prima idee, maar met Android-telefoons is het even opletten. Android telefoons krijgen namelijk maar een beperkt aantal jaar systeemupdates. Door die updates blijven de toestellen veilig en beschermd tegen hackers bijvoorbeeld. Controleer dus altijd even op de site van de fabrikant of het model nog updates krijgt, voor je hem aan je kind geeft.
Refurbished smartphone voor je kind
Heb je zelf geen oude telefoon om aan je kind te geven? Dan kun je ook voor een refurbished smartphone gaan. Dat zijn tweedehands telefoons die zijn opgeknapt en waar nodig gerepareerd. Bijvoorbeeld deze refurbished iPhone SE.
Als je een mooi exemplaar hebt uitgezocht, is het nog wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kind over het gebruik van de smartphone. Ze moeten immers nog om leren gaan met de online wereld en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Lees daar meer over in dit blog: Hun eerste eigen mobiel: wat komt erbij kijken?