Alles over slimme tuinverlichting

Met slimme buitenverlichting geniet u ook na zonsondergang van uw tuin. En als u de verlichting integreert in uw smart home, wordt het bedienen ervan supermakkelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees onze tips.

Er is een slimme lamp voor elk hoekje van uw tuin. Buitenwandlampen en gevelverlichting kunnen uw huis ’s avonds mooi verlichten. Zo wordt uw huis ook minder aantrekkelijk voor inbrekers. Er is een groot aanbod aan slimme buitenverlichting. Zoals padverlichting en sokkellampen die het pad naar de voordeur en in de tuin kunnen verlichten. Deze kunt u bovendien koppelen aan bewegingssensoren, zodat ze inschakelen wanneer nodig. Tuinspots, zoals de Philips Hue Lily, creëren sfeer in alle kleuren van de regenboog.

U kunt de slimme tuinverlichting makkelijk bedienen met een app. Hiermee kunt u onder meer timers instellen zodat het ook tijdens vakanties en feestdagen lijkt alsof u thuis bent.

Ook kunt u slimme tuinverlichting met uw stem bedienen dankzij slimme spraakassistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit.

Kies de juiste buitenverlichting

Bij het kiezen van de beste tuinverlichting zijn er een aantal dingen waar u op moet letten, zoals de beschermingsklasse en lichtintensiteit. Materiaal en kleur hangen natuurlijk af van uw persoonlijke smaak. Ook zijn er verschillende opties qua stroomvoorziening. Let op de volgende punten bij het kiezen van de juiste tuinverlichting:

  1. De juiste IP-classificatie voor de tuinverlichting. Tuinverlichting krijgt te maken met regen en wind. Ongeacht of de slimme buitenverlichting van kunststof of roestvrij staal is, de IP-classificatie is cruciaal. Deze classificatie bestaat uit twee cijfers: het eerste geeft de bescherming tegen vaste stoffen aan en het tweede tegen vocht. Hoe hoger het tweede cijfer, hoe beter de bescherming is tegen water. Dat is vooral belangrijk voor lampen die in het midden van de tuin staan.

  2. Helderheid van de verlichting. De lichtsterkte van led-tuinverlichting wordt uitgedrukt in lumen. De benodigde helderheid hangt af van het gebruik. Voor gevelverlichting of veilige verlichting van de oprit zijn meer lumen nodig dan voor sfeervolle terrasverlichting.

  3. Energiebronnen. 220V, laagspanning of zonne-energie? Begin met een plan: welke plekken moeten in de schijnwerpers komen te staan? Zodra u uw tuin in kaart heeft gebracht, kiest u de energiebron die het beste past.

Zonne-energie: zonne-energie is de favoriet onder de tuinliefhebbers. Het kost niets. En er hoeven geen draden getrokken te worden.

Elektrische verlichting: als de zon zich schuilhoudt, dan biedt elektrische verlichting een helpende hand. Uw tuinpad en oprit zullen altijd goed verlicht zijn met elektrische verlichting.

220V: met 220V kiest u voor stroom dat altijd werkt. Een speciaal buitenstopcontact is hierbij een praktische toevoeging.

Laagspanning: Een laagspanningssysteem is minder fel, maar daardoor niet minder effectief. Zelf installeren is eenvoudig. Grondkabels hoeven bijvoorbeeld niet diep onder de grond.

Zin om aan de slag te gaan?

Verlicht uw tuin slim met de door ons geselecteerde Smart Home-producten. XS4ALL-klanten krijgen tot wel 50 procent korting.

Gerelateerde artikelen