Deze AI-toepassingen werden tijdens Google I/O aangekondigd

Google heeft tijdens hun jaarlijkse conferentie I/O tal van nieuwe functies voor zijn kunstmatige intelligentie Gemini aangekondigd. We zetten de belangrijkste toepassingen op een rij.

Bedrijven kunnen Gemini voor Workspaces gebruiken voor 20 tot 30 euro per werknemer per maand. Voor dat bedrag kan de AI helpen bij het verwerken van bijvoorbeeld je e-mail of het uitvoeren van simpele taken op werk. Gemini voor Workspaces was al langer beschikbaar, maar krijgt komende maanden de volgende nieuwe functies:

Samenvatten van informatie

Gemini kan meekijken in PDF-bestanden, lange mailconversaties of Google Meet-vergaderingen en de informatie vervolgens samenvatten. Zo weet je in één oogopslag wat collega’s zoal met elkaar hebben besproken. Of je kunt vragen om bijvoorbeeld alle e-mails van een klant samen te vatten, zodat je weet waar je precies aan toe bent.

Een experimentele versie van deze functie wordt in juli uitgerold bij Google Labs. Iedereen kan daaraan deelnemen, mits je bereid bent af en toe tegen bugs aan te lopen. De functie zit vanaf dan ook in de mobiele apps van Google Workspace. Na een testperiode zal hij daarna voor alle gebruikers worden uitgebracht.


eBook: 50 ChatGPT prompts voor je werk

Ga slimmer én sneller aan de slag met deze 50 ChatGPT prompts voor je werk. Je ontdekt ze allemaal in ons eBook.

Download


Contextuele slimme reacties

Open je in de mobiele apps van Workspace een reactieveld bij een e-mail of chat, dan krijg je knoppen met drie reacties te zien. Hiermee kan de AI een bericht voor je schrijven, dat je daarna alleen nog maar hoeft na te lezen en verzenden.

De drie voorgestelde reacties zijn contextueel: de AI kijkt naar het bericht waar je op reageert en bepaalt wat je daar wellicht op zou willen reageren.

De reactieknoppen komen vanaf juli naar Google Labs en worden op een niet nader genoemd moment voor andere gebruikers uitgerold.

Vraag Gmail over alles in je mailbox

Gmail wordt nog maar korte tijd door Gemini ondersteund, maar wordt nu al qua functionaliteit uitgebreid. In de mobiele app kun je als Google Labs-gebruiker vanaf jullie allerlei vragen over je mailbox stellen.

De AI helpt je bijvoorbeeld met zoeken, als je vraagt om die ene e-mail met een belangrijke bijlage te vinden. Of je vraagt Gemini wat je zoal moet printen voor die ene belangrijke presentatie.


Pixel 8a voor ondernemers
met AI van Google

Stap in Google's slimme wereld en ontdek de nieuwe Google Pixel 8-serie bij KPN Zakelijk.


Gemini in het zijpaneel van je Workspaces

Gemini zal vanaf juni dit jaar te zien zijn in het zijpaneel rechts van Gmail, Docs, Sheets, Slides en Drive. Hierdoor kun je de AI gerichte vragen stellen over wat je aan het doen bent. Het doet denken aan Microsofts Copilot, dat op vergelijkbare wijze in beeld staat bij Office 365-gebruikers.

Gemini weet waar je in je app aan het werk bent. Zo kun je bijvoorbeeld gaan naar een map met bestanden en de AI in het zijpaneel vragen om ze voor je te sorteren.

Workflows maken met Gemini

Gemini gaat ook helpen om simpele taken voor je te automatiseren. Zit je in Gmail, dan kun je de AI bijvoorbeeld vragen om alle facturen in je mailbox te verzamelen en in een Google Drive-map te zetten. Vervolgens kun je Gemini vragen alle toekomstige mails met facturen in diezelfde map te zetten. Nog een stapje verder? De AI kan een spreadsheet bijhouden op basis van die bonnenmap, waarin al je onkosten inzichtelijk worden gemaakt.

De workflow-functie komt iets later: volgens Google staat hij voor ergens in september gepland.

Betere vertaalfuncties

Ergens in de komende weken kun je aan Gemini vragen om te helpen bijvoorbeeld een document te vertalen naar het Spaans, Frans of Duits. Deze functionaliteit zit in zowel Gmail als Docs geïntegreerd.

De AI spreekt al veel langer verschillende talen, maar voor deze vertaalfunctie was extra voorbereidingstijd nodig omdat ook toon en context geanalyseerd moet worden.

Gerelateerde artikelen