Terug in de werkmodus: 8 Tips om na je vakantie weer productief te beginnen

Vakantie is belangrijk. Het ontspant, geeft ruimte aan emoties én draagt bij aan een verhoogde productiviteit als je na je break weer aan de slag gaat.

Juist door een pauze te nemen van de dagelijkse routine, gaan we dingen daarna in een ander perspectief zien. Toch kan het lastig zijn om na je vakantie meteen weer in het ritme te komen. Hoe zorg je dat je juist vol goede moed en met veel energie weer aan je werk begint?

1. Plan een bufferdag

Reserveer de dag na je terugkeer als een bufferdag. Gebruik deze dag om je e-mails bij te werken, bij te praten met collega's en je prioriteiten voor de komende week te bepalen. Zo voorkom je dat je overweldigd raakt op je eerste werkdag na de vakantie.

2. Organiseer je werkplek

Neem de tijd om je werkplek te organiseren: Een opgeruimde werkplek kan een lange weg gaan om je productiviteit te verbeteren. Neem de tijd om je bureau op te ruimen, belangrijke documenten te sorteren en alle tools die je nodig hebt binnen handbereik te hebben.

3. Maak een takenlijst

Maak een takenlijst met prioriteiten voor je eerste week terug. Begin met de belangrijkste taken en werk je weg naar beneden. Het zien van deze lijst kan helpen bij het aanpakken van eventuele post-vakantie stress en zal je helpen je te concentreren op wat echt belangrijk is.


KPN EEN MKB Ondernemerspakket
Direct in business

Een slimme bundel met een Apple iPhone, iPad, data-sim én een UnlimitedMAX abonnement. Nu voor een vaste lage prijs.


4. Stel realistische doelen

Het is gemakkelijk om na een vakantie overenthousiast te worden en te veel op je bord te leggen. Stel in plaats daarvan realistische doelen voor jezelf en laat wat ruimte over in je schema voor onverwachte taken of problemen die kunnen opduiken.

5. Hou gezonde gewoontes vast / pak ze weer op

Naast een goed slaapritme, zorg ook voor een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Deze gewoonten kunnen je energieniveau op peil houden en je helpen je te concentreren op je werk.


Zakelijk Unlimited
Hoe Unlimited onderneem jij?

Altijd en overal zorgeloos online met de KPN Zakelijk Unlimited Series.


6. Reflecteer op je vakantie

Neem wat tijd om te reflecteren op je vakantie. Denk na over de dingen die je leuk vond, de nieuwe ervaringen die je hebt opgedaan en hoe je je voelde. Deze reflectie kan je helpen om met een positieve en verfrissende blik naar je werk terug te keren.

7. Gebruik je ochtend effectief

Begin je dag met de moeilijkste taken. Door dit te doen wanneer je energieniveau op zijn hoogst is, kun je deze taken efficiënter voltooien.

8. Blijf positief

Probeer de positieve aspecten van je werk te benadrukken en te waarderen. Ja, het kan moeilijk zijn om na een vakantie weer aan het werk te gaan, maar onthoud waarom je doet wat je doet en wat je leuk vindt aan je werk.

Gerelateerde artikelen