Zo maak je jouw medische hulpmiddel slim

De zorg kan wel wat versterking gebruiken. In de vorm van extra handen, maar ook zeker technologie. Sensoren, meetinstrumenten of zelfs robots: ze helpen de zorg vooruit. Wist je dat Nederland met dit soort innovaties vooroploopt? Dat maakt jou dus een van de koplopers. Je staat aan de vooravond van je productlancering, of je ziet mogelijkheden voor je bestaande product. Zo maak je jouw medische hulpmiddel slim.

Wanneer is mijn product ‘slim’?

Techontwikkelaars zweren erbij: het ‘slim’ maken van apparaten. Het maakt dingen niet alleen makkelijker, het levert ze ook nog meer op. Maar wanneer spreek je nou van een slim product? VR, AR of AI: al dit soort technologieën zijn in zekere zin ‘slim’.  Toch bedoelen we met slimme producten vooral verbonden producten, meestal via IoT.
 
Allemaal om ervoor te zorgen dat je product zelf opdrachten uitvoert, zonder dat er een persoon tussen zit. Bijvoorbeeld voor het automatisch verbeteren van processen, of het ophalen en versturen van bepaalde gegevens. Gewoon door dat vooraf zo in te stellen. Ook zorgt een verbonden product ervoor dat andere technologieën, zoals AI, beter werken. Je product kan bijvoorbeeld makkelijk bij online databases.


Checklist: van idee tot slim medisch hulpmiddel

Je medische hulpmiddel verbinden met het internet? Na het afvinken van deze checklist, staat niets je nog in de weg.

Download


Soort verbinding en beheer

Grote kans dat je jouw product al met die visie hebt ontwikkeld, als verbonden apparaat. Dan is de vraag misschien meer hóé je jouw product straks verbindt. Ga je voor het lokale netwerk, bluetooth of een eigen IoT-verbinding? Het maakt nogal uit. Zo is het handig om rekening te houden met:

  • De belasting van het lokale netwerk

  • Hoeveel data je wil versturen

  • Hoeveel apparaten je hebt

  • Gebruikers en eindgebruikers

  • De bereikbaarheid van je apparaten

En zo verder. Ga je voor IoT? Dan is een bijkomend voordeel bijvoorbeeld dat je je apparaten extern kan beheren via een portaal. Heb je 20+ apparaten op verschillende locaties, dan is dat wel zo handig. En komt jouw product in een ziekenhuis te staan, waar internet gebruikt wordt voor cruciale diensten? Dan kan het een eis zijn het lokale netwerk minimaal te belasten.

Slimme apparaten en security

Niemand ziet z’n medische dossier graag op straat belanden. Veiligheid staat in de zorg op 1. Hoe zorg je nou dat jouw product geen aanlokkelijk lek is voor hackers? Voor je klant, patiënten, maar ook voor jezelf. Zo kan een extra beveiligde verbinding of APN al een verschil van dag en nacht maken. Maar ook het trainen van je medewerkers in (IoT) security.

Checklist slim medisch hulpmiddel

Het zijn best wat zaken om rekening mee te houden. En we hebben ze zeker nog niet allemaal behandeld. Waar je nog meer op let? Dat hebben we voor je in een checklist gegoten. Alles komt erin aan bod, van hardware tot verbinding tot databeheer. Omdat er soms niks lekkerder werkt, dan overzichtelijk alles afvinken. En dan kan je echt beginnen.

Gerelateerde artikelen