Nederlandse bedrijven krijgen met 5G een flinke duw in de rug. KPN test in de Rotterdamse haven als eerste provider met diverse partners de nieuwe generatie mobiele netwerken. De resultaten zijn volgens Jacob Groote, bij KPN verantwoordelijk voor producten en innovaties voor de zakelijke markt, veelbelovend. Sensoren, internet of things (IoT), drones, virtual en augmented reality maken operationele processen goedkoper, veiliger en beter. Daarnaast komen nieuwe businessmodellen binnen handbereik.
5G behelst veel meer dan een verbetering van de bestaande mobiele technologie. Vanzelfsprekend zit de relevantie voor de klant ’m voor een deel in een betere performance. Belangrijker is volgens de KPN’er dat 5G bedrijven helpt zich te onderscheiden van de concurrentie, om daarmee een betere positie in de markt te claimen. Groote: “Denk aan het connecteren van sensoren binnen een beveiligd en afgesloten IoT-netwerk, waarbij een veelvoud van het huidige maximum aantal apparaten kan worden aangesloten. Sneller, veiliger, betrouwbaarder.”
Jacob Groote is verantwoordelijk voor alle producten en innovaties die KPN levert voor de zakelijke markt. “Door gelijktijdige uitbreiding, simplificering en uniformering van het portfolio hebben we de klantervaring op een hoger peil gebracht. Ons producten en- dienstenpakket varieert van IT-dienstverlening, cloud, datacenter-oplossingen tot connectiviteit op het terrein van vast en mobiel. We bedienen daarbij zzp’ers, multinationals en alles wat daartussenin zit.”
Ecosystemen
Het domein waarin KPN actief is wordt steeds meer een wereld van ecosystemen, waarbij verschillende partijen betrokken zijn. Als leverancier kun je immers niet langer alles voor iedereen oplossen. Je hebt dus andere partijen nodig. Groote: “Aan de leverancierskant kan bijvoorbeeld een sensorfabrikant betrokken zijn, terwijl een softwarebedrijf de gegevens verwerkt en analyseert. Een derde partij realiseert de dataverbindingen.” Gezamenlijk worden meerdere belanghebbenden bediend. De Rotterdamse haven is hiervan met z’n overslagbedrijven, olieconcerns en rederijen een goed voorbeeld.
Voor al deze partijen is op specifieke gebieden winst te behalen. Zo kan een oliefirma op basis van sensoren diepgaand inzicht krijgen in de werking van de gebruikte pompen en andere grote machines. “Door op het juiste moment onderhoud te plegen worden grote, dure verstoringen voorkomen. Medewerkers van een overslagbedrijf krijgen via augmented reality informatie op hun handheld apparaat die relevant is voor een specifieke operationele of onderhoudstaak. Op basis van dezelfde gegevens kunnen medewerkers in een virtual reality-omgeving hun vaardigheden trainen. De echte en virtuele wereld komen steeds dichter bij elkaar.”
Waarde genereren
Ander voorbeeld: in de haven van Rotterdam kan bij een oliemaatschappij of overslagbedrijf de locatie van monteurs op basis van een draadloze 5G-verbinding nauwkeurig worden bepaald. Groote: “Zo kunnen ze voorzien van de juiste informatie naar calamiteiten worden gestuurd, of daar in het kader van de veiligheid juist worden weggeroepen. Een zelfsturende peilboot kan via 5G-gebaseerde besturing autonoom dieptemetingen doen. Kranen worden in toenemende mate onbemand en drones met 360-graden camera’s kunnen worden ingezet voor inspectie of beveiliging. In al deze gevallen gaat het niet meer over technologie als doel op zich, maar om investeringen die waarde genereren.”
KPN werkt nadrukkelijk met klanten en partners, omdat het bedrijf daarvan veel kan leren. “Niet alleen met Nokia, Huawei, ZTE en Ericsson voor de netwerken, maar ook qua werken in verbanden met meerdere disciplines en stakeholders, en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Het geleerde kun je vervolgens toepassen binnen een andere omgeving of sector. Daarnaast helpt het zowel ons als onze klanten om de toegevoegde waarde van 5G te ontdekken en met elkaar te delen.”
Bewezen sterk
Jacob Groote benadrukt nogmaals dat binnen een dergelijk ecosysteem iedere partij z’n specifieke toegevoegde waarde inbrengt. “Als KPN focussen we ons op de activiteiten waar we als Nederland bewezen sterk in zijn, zoals transport en logistiek. Maar op aanpalende terreinen zijn we actief, denk aan onze activiteiten rond automotive in Helmond. 5G wordt namelijk gezien als een veelbelovende technologie die communicatie tussen zelfrijdende auto’s en andere autonome voertuigen mogelijk kan maken. Daarnaast zijn we als KPN Field Labs in partnerverband actief in de agricultuur en gezondheidszorg. Het idee is dat het Nederlandse bedrijfsleven en de bevolking van de ontwikkelingen profiteren. Vooral wanneer veiligheid en betrouwbaarheid een rol spelen, past dat heel erg bij KPN.”
In de Johan Cruijff ArenA is KPN actief met ‘crowd control’, oftewel het managen van grote groepen mensen. Daar is onlangs ook een taxi-drone gepresenteerd, die via een 5G-netwerk autonoom kan vliegen. “Het zal gezien de regelgeving echt nog wel even duren voor die drone hier gebruikt mag worden, maar in Dubai en Brazilië gebeurt het al. Als KPN hebben we het lef om samen met onze technologiepartners alvast de eerste stappen te zetten en zo samen ervaringen op te doen, te leren en te innoveren.”
Field Labs
Samen met leveranciers en klanten onderzoekt KPN op vier plekken in Nederland wat 5G voor bedrijven kan betekenen. “Dat is wat we met onze Field Labs voor ogen hebben. De toegepaste en geteste innovaties zijn rechtstreeks afkomstig uit onze Technology Labs.” Ontwikkelingen als LoRaWAN (voor lage-bandbreedte IoT), 5G en LTE-M zijn hieruit ontsproten.
De eerste reacties en vele mogelijke 5G-toepassingen in de Rotterdamse haven geven Groote en de zijnen voldoende vertrouwen. Naar verwachting zal 5G vanaf 2020 stapsgewijs beschikbaar komen.