Het aloude credo ‘zien is geloven’ gaat bij Dimenco niet op. Het is eerder ‘ervaren is geloven’. Het Veldhovense bedrijf – een nazaat van Philips – maakt technologie die Simulated Reality zonder wearables mogelijk maakt. Die innovatie zorgt voor een spectaculaire kijkervaring.
Het is even wennen. Een fractie van een seconde ziet het beeldscherm van de laptop met daarin de Simulated Reality-techniek van Dimenco er wat wazig uit. Maar dan – we hebben het over niet langer dan het knipperen met je ogen – ontvouwt zich razendsnel een prachtige 3D-wereld: de film Avatar, het spel Tomb Raider, een gedetailleerde plattegrond waardoor je op afstand door een dorp kunt reizen. Allemaal zoals je het vermoedelijk nog nooit eerder hebt ervaren.
En dat alles zonder dat je er een speciale bril of andere gadget voor op hoeft te zetten. Als je met Dimenco-directeur Jochem Taminiau spreekt, beginnen zijn ogen hartstochtelijk te twinkelen. “Kun je nagaan hoe gaaf het zou zijn als je een racegame kunt spelen of een voetbalwedstrijd kunt kijken met deze technologie!”
Snelle ontwikkeling
Het zijn roerige tijden op het gebied van Extended Reality (de overkoepelende naam voor Virtual, Augmented en Mixed Reality). Apple heeft bijvoorbeeld onlangs het product Vision Pro aangekondigd: een VR-bril waarmee het Amerikaanse bedrijf een plek binnen de XR-wereld hoopt te veroveren.
De razendsnelle ontwikkeling van AI belooft daarnaast een grote stap voorwaarts bij het ontwikkelen van geschikte content. Het Veldhovense bedrijf Dimenco – voorheen een onderdeel van Philips, maar nu al ruim tien jaar zelfstandig – is een serieuze speler in deze ontwikkeling met hun paradepaardje ‘Simulated Reality’.
eBook: Dashboards Bouwen
Weten hoe je met jouw bedrijfsdata zelf dashboards kan bouwen? En hoe andere bedrijven dit doen? Je leest het in dit eBook.
DownloadGenoeg rekenkracht
Het ei van Columbus in de innovatie van Dimenco zit ‘m in een combinatie van een optische structuur bovenop het scherm en eye tracking, waardoor beide ogen een verschillend perspectief zien. “De manier waarop de content tot je komt, wordt op basis van beeldverwerking en de lens aangepast”, vertelt Taminiau.
“Door eye tracking zie je de 3D-beelden haarscherp, omdat dankzij deze technologie precies duidelijk is hoeveel pixels je linker- en hoeveel pixels je rechteroog ziet. Groot voordeel van deze technologie is dat je hierdoor geen speciale bril hoeft op te zetten. En dat scheelt enorm. Ik heb gesproken met architecten die bij een 3D-visualisatie van een project letterlijk honderden keren zo’n bril op en af moeten zetten. Dat is contraproductief en gaat je tegenstaan. Door Simulated Reality is dat verleden tijd.”
Toepassingen
De toepassingen waarvoor de techniek van Dimenco gebruikt zou kunnen worden, zijn eindeloos. “Denk aan de medische wereld”, stipt Taminiau aan. “Als je bijvoorbeeld een kaakcorrectie nodig hebt, moet er een nieuw stukje kaak worden gemaakt. Dat kun je 3D-printen van titanium.
Maar dat printen gebeurt niet hier, maar in de Verenigde Staten. Het is dus superbelangrijk dat alle partijen in zo’n operatie-traject elkaar goed begrijpen. Daar kan onze SR-techniek voor zorgen. Hoe beter de communicatiestromen bij een operatie, hoe lager de kans op een heroperatie.”
Daarnaast ziet Taminiau ook grote voordelen voor de makers van films en games, en voor ontwerpers en sporters. “Stel je voor dat je trainer bent van een voetbalteam en je wilt uitleggen waar een speler in een bepaalde spelsituatie moet gaan staan. Dan kun je wel elke keer helemaal naar die plek lopen. Maar door Simulated Reality kun je het de speler ook laten ervaren, zonder dat je inboet aan gevoel van afstand ten opzichte van bijvoorbeeld de bal of de medespelers.”
Content
Cruciaal in de verdere ontwikkeling en doorbraak van de technologie is de beschikbaarheid van content, voorziet Taminiau. Zoiets zag je bijvoorbeeld eerder ook bij videobanden en smartphones.
“AI generated content is enorm in opkomst en zal ook voor 3D-toepassingen veel betekenen. Ik denk dat AI generated content ook weer veel nieuwe creativiteit aanwakkert. Daarnaast helpt AI om toepassingen kunstmatig te controleren. In de medische wereld is dat bijvoorbeeld heel belangrijk.”
Samenwerken met partners
Hoe de toekomst op het gebied van Simulated Reality er ook uitziet: het wiel vind je niet alleen uit. “We zijn echt onderdeel van een ecosysteem. Alleen kom je er niet”, vertelt Taminiau. Zo werkt Dimenco – waar ondertussen zo’n 50 mensen werken – samen met NVIDIA, Intel, Asus en Acer.
“Ook werken we met audiopartijen samen. We gaan namelijk voor de volledige onderdompeling in de 3D-wereld. Niet alleen wat je ziet, maar ook wat en hoe je het hoort is daar onderdeel van.”
Versnellen op het KPN netwerk
Ook KPN is volgens Taminiau een belangrijke partner voor Dimenco bij het innoveren van het product. “KPN was één van de eerste partijen die echt in ons geloofden en via KPN Ventures zijn ze momenteel onze grootste investeerder.
“Daarnaast is de technologie en het netwerk van KPN cruciaal. Deze 3D-toepassingen vragen namelijk om veel rekenkracht. Om te voorkomen dat iedereen zwaar moet investeren in hardware en met een hete, blazende laptop met enorm veel grafische rekenkracht rond moet lopen, kunnen de meeste berekeningen plaatsvinden in de cloud of door edge computing (een krachtige computer op afstand).”
“Om die data goed naar je laptop, of tablet te krijgen, heb je een sterk en stabiel netwerk nodig. En daar is KPN met zijn 5G-netwerk weer ijzersterk in. Het brengt Simulated Reality in ieder geval weer een stap dichterbij.”