De koffiemachines van Gio Coffee zijn straks allemaal connected. “Door de data uit onze machines te analyseren, krijgen we meer inzicht in het gebruik en kunnen we de klant proactief bedienen bij storingen en onderhoud”, zegt Bas Zurlohe, Director Innovations bij Gio Coffee. Wat zijn de lessons learned van dit IoT-project voor andere bedrijven?

Een machine connected maken: 5 tips van Gio Coffee

Sinds de oprichting in 2010 is Gio Coffee uitgegroeid tot een grote speler op de Nederlandse markt voor koffiemachines. Meer dan 350.000 werkende Nederlanders genieten dagelijks van Gio Coffee. Het bedrijf levert onder andere koffie, koffiemachines en thee van topkwaliteit aan duizenden organisaties, en doet dit net even anders dan de concurrentie. “Wij noemen dat onze VIBE, wat staat voor Verbindend, Innovatief, Betrokken en Energiek”, legt Zurlohe uit. “Deze vier kernwaarden komen terug in alles wat we doen.”

Inzicht in gebruik en proactief handelen

Met innovatie als kernwaarde was de keuze voor connected koffiemachines een logische stap. “Uitgangspunt is dat we op afstand inzicht willen krijgen in het gebruik. Welke koffierecepturen zijn populair? Wat zijn de piekmomenten in de consumptie? Welke machines werken niet door een storing? Met een connected machine kunnen we deze en vele andere vragen beantwoorden via data-analyse. Dat stelt ons in staat allerlei processen te optimaliseren voor onze klanten en ook onszelf.”

Als voorbeeld noemt Zurlohe de bevoorrading van machines. “Om onze logistiek zo efficiënt mogelijk in te richten, moeten we inzicht hebben in het actuele verbruik. Met een connected koffiemachine weten we straks precies hoeveel koffie er gedronken is en welke producten op welk moment aangevuld moeten worden. Ook het tijdig signaleren van storingen is een groot voordeel. We zien het direct als er een storing is en kunnen bijvoorbeeld snel een monteur sturen.”


Ook producten connected maken?

Ook producten connected maken?

Lees in ons stappenplan welke stappen je moet zetten om een succesvol connected product te realiseren.

24 nov 2020

Best practices van Gio Coffee

Een groot deel van de koffiemachines is nu connected. Een mooi moment voor een terugblik. Welke adviezen heeft Gio Coffee voor andere bedrijven die met IoT willen starten? 

1. Maak een plan voor de korte en lange termijn

Het IoT-project bij Gio Coffee bestaat uit meerdere fases. In de eerste fase worden de koffiemachines connected gemaakt zodat Gio Coffee de data kan versturen naar de Azure Cloud. Na deze eerste fase geven de koffiemachines het aantal consumpties door. Ook kan Gio Coffee verkennende analyses uitvoeren op storingen en verbruik.

“Dat is een belangrijke mijlpaal, maar wat ons betreft slechts het begin”, laat Zurlohe weten. “In de tweede fase worden de koffiemachines gekoppeld aan Microsoft Dynamics, ons ERP-systeem. Dan kunnen we pas echt inzichten destilleren uit de data en gerichte businessanalyses uitvoeren. Ons uiteindelijke doel is dat Gio Coffee data-driven kan opereren.”

Zurlohe ziet allerlei mogelijkheden voor de toekomst. “Productoptimalisatie, efficiëntere bevoorrading, voorspellend onderhoud: het zijn allemaal zaken waar we nu het fundament voor leggen. Naast deze concrete mogelijkheden zijn er nog vele conceptideeën.”

2. Creëer intern draagvlak via een intern evenement

Een IoT-project kan op weerstand stuiten, bijvoorbeeld omdat niet iedereen direct de waarde voor de business ziet. Zurlohe: “Daarom hebben wij een intern evenement georganiseerd voor medewerkers en partners. We presenteerden het project en belichtten de voordelen voor Gio Coffee. Via posters informeerden we de aanwezigen over de technische roadmap.” 

“Bij Gio Coffee zit innovatie in het DNA, dus wij verwachtten geen gebrek aan draagvlak”, vervolgt hij. “Toch merkten wij dat dit evenement het enthousiasme voor het project vergrootte. Dat is extra waardevol als je later in het traject obstakels tegenkomt. Mensen weten waar je mee bezig bent en blijven het project steunen.”

3. Overweeg om zelf een oplossing te ontwikkelen

Het is een cruciale afweging bij aanvang van elk IoT-project: make or buy. Kiezen we voor een standaardoplossing of gaan we zelf een oplossing ontwikkelen? Gio Coffee koos voor het tweede. “We zijn een nogal eigenwijs bedrijf”, zegt Zurlohe over dit besluit. “We vonden dat de standaardoplossingen te duur waren of niet helemaal voldeden aan de functionele eisen.”

“We concludeerden daarom dat we onze koffiemachines beter zelf connected konden maken, in samenwerking met een aantal technologiepartners”, aldus de Director Innovations. “Nu de eerste fase bijna is afgerond, stellen we vast dat dit de juiste keuze is geweest.”

4. Onderschat de complexiteit van een IoT-project niet

Volgens Zurlohe was het technisch gezien een uitdaging om met name de oudere machines connected te maken. “Nieuwe technologie integreren in bestaande apparaten is niet eenvoudig. Een IoT-project is sowieso behoorlijk complex. Het vereist diepgaande expertise op het gebied van onder meer hardware, connectiviteit, applicatieontwikkeling en datamanagement.”

“Ook een commerciële blik op het concept is nodig. Data verzamelen is geen doel op zich, het moet de business natuurlijk wel iets opleveren. Al deze aspecten komen samen in een IoT-oplossing. De ondersteuning hierbij vanuit onze partners KPN en Avanade was van grote waarde.”

5. Kies partners met de juiste energie

KPN levert de simkaarten, de connectiviteit en het platform voor het simbeheer. Voor de hardware-integratie met het dataplatform en de applicatielaag bracht KPN Gio Coffee in contact met Avanade. Zurlohe: “Vanaf dat moment was Avanade het eerste aanspreekpunt. Maar KPN bleef altijd beschikbaar om te sparren over de inhoudelijke keuzes.”

“Het succes van een Internet of Things project valt of staat bij de mensen die eraan werken. Het is essentieel dat alle betrokkenen niet alleen de benodigde expertise, maar ook de juiste energie met zich meebrengen. Zodat je bij eventuele uitdagingen samen de schouders eronder kunt zetten. KPN en Avanade hebben aan beide eisen ruimschoots voldaan.”

Gerelateerde klantcases