Studententeam Electric Superbike Twente lanceert ieder jaar een elektrische racemotor waar ze 12 maanden lang aan hebben gesleuteld. Dankzij het netwerk van KPN kon het team flink innoveren en een grote stap voorwaarts maken ten opzichte van het voorgaande model.
Het hart gaat niet voor alle racefanaten direct harder kloppen als het gaat om elektrische motoren. “Maar als we vertellen dat we 800 Newton-meter koppel op de achterband hebben, of dat onze motor van nul naar 200 kilometer per uur kan binnen 6 seconden en hij een topsnelheid van 300 kilometer per uur heeft, dan zijn ze toch wel snel verkocht”, vertelt powertrain engineer Ruben de Koning van studententeam Electric Superbike Twente.
Anders gezegd: Newton-meter heeft betrekking op de trekkracht van de motor. En die is bij de motor waar het studententeam aan werkte nogal fors.
Circulaire economie
Ruben en Cynthia Vroling, communicatie manager van het team, hebben de Apex-RS elektrische motor meegenomen. De voorganger van de fonkelnieuwe variant die binnenkort wordt gelanceerd. Het gevaarte trekt heel wat bekijks. Maar toch: E-races zijn nog altijd minder populair dan de wedstrijden die worden verreden met motoren die draaien op fossiele brandstoffen.
Nu de overheid tot doel heeft om in 2050 een volledig circulaire economie te bewerkstelligen, is de kans reëel dat dit ook impact heeft op de wedstrijden met fossiele brandstoffen. En dus is het zaak dat elektrische motoren een flinke ontwikkeling doormaken dankzij allerlei innovaties. Net als bij de fossiele evenknieën, komt het in de racewereld vaak neer op zeer gedetailleerde aanscherpingen.
E-book: De kracht van verbinding
Innoveren met data en connectiviteit: hoe onze wereld verandert door 5G, IoT en andere nieuwe technologieën.
DownloadVerder rijden
Een belangrijke innovatie die het studententeam van de Universiteit Twente bewerkstelligde, is een accuwisselsysteem. “Hierdoor wordt het bereik van de motor een stuk groter”, legt Cynthia uit. “Voorheen kon je maar een afstand van 40 kilometer afleggen met een volle accu.
Dankzij het wisselsysteem zijn we niet meer gelimiteerd doordat we maar één batterijpakket hebben. Daardoor kun je veel langer racen. Bovendien voegen we er een nieuw strategisch element mee toe aan een race. Bij andere racedisciplines zag je in het verleden dat innovaties uiteindelijk ook doordrongen in de consumentenmaatschappij. Wie weet, is het wisselsysteem ook zo’n technologie.”
Realtime uitlezen
Het team van Electric Superbike Twente wordt ieder jaar vernieuwd. Net zoals het huidige team staat op de schouders van zijn voorgangers, zullen ook de opvolgers van Cynthia, Ruben en de rest van het team kunnen profiteren van eerder opgedane inzichten.
Naast het accuwisselsysteem, deed het huidige team nóg een grote stap voorwaarts. Ruben: “Met dank aan KPN kunnen we de prestaties van de motor nu realtime uitlezen. De motor is namelijk verbonden met een 2G-netwerk. Dit netwerk is nog tot 2025 in de lucht voor verschillende machine-naar-machine toepassingen. En dat levert ons veel betere inzichten dan voorheen.”
Tot op de milliseconde
Het idee en de eerste stappen richting de uitvoering van deze connectiviteit, verliepen wonderlijk eenvoudig, vervolgt Ruben. “Ik zag dat dit netwerk ons veel voordelen op zou kunnen leveren en dus belde ik simpelweg naar KPN of we hier gebruik van konden maken. Daarna werden we heel snel geholpen met de realisatie.”
Nu kunnen prestaties tot op de milliseconde live worden gemonitord. “De manier waarop gas wordt gegeven wordt bijvoorbeeld iedere 20 milliseconden gecontroleerd”, legt Ruben uit.
“Voorheen moest een motor stoppen, waarna we een datakaartje handmatig moesten verwijderen, zodat we alle data konden inzien. De coureur raakte hierdoor telkens uit de flow. Maar dat is nu verleden tijd. De verbinding met het netwerk is voor ons echt een belangrijke innovatie waarvan hopelijk ook onze opvolgers kunnen profiteren.”