Duurzaam ondernemen verandert je business van binnenuit

Wil je verantwoord ondernemen? Dan is het verkleinen van je klimaatimpact belangrijk. Natuurlijk doe je dat stap voor stap, maar je doelen mogen groot zijn. Duurzaamheids-strateeg Jeroen Cox vertelt hoe KPN op deze manier zichzelf opnieuw uitvond als ‘de groene verbinder’.

Als ondernemer ben je misschien bekend met de ‘Big Hairy Audacious Goal’. Die term werd ooit bedacht door bedrijvengoeroe Jim Collins. Een BHAG betekent zoveel als ‘een uitdagend doel waar je écht in moet geloven en waarvoor je tien jaar of meer hard moet werken om het te behalen’.  

Duurzaamheid is een van die gebieden waar het vaststellen van zo’n BHAG goed voor werkt. Vaak moeten zaken daarvoor fundamenteel veranderen, en die veranderingen krijg je niet zomaar voor elkaar.  


eBook: Duurzaam ondernemen

Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk en aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen? Je leest het in deze startgids!

Download


Voor KPN reden om zichzelf niet één, maar meerdere van dat soort grote doelen te stellen. Met resultaat, want KPN staat al ruim tien jaar bekend als een van de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld.  

Duurzaamheid is dan ook een belangrijke drijfveer in de bedrijfsvoering van KPN, vertelt Jeroen Cox. Hij is sinds 2017 Strategic Lead Energy & Environment, verantwoordelijk voor het KPN-beleid rond energie, circulaire economie en biodiversiteit. 

Geen CO2-uitstoot 

“KPN was in 2017 het tweede bedrijf in Nederland dat zijn doelstellingen linkte aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs”, illustreert Jeroen. “Daarna volgden er ambitieuze doelen en resultaten om die belofte ook echt waar te maken.  

Daarvoor al, in 2011, draaide KPN volledig op groene energie en stuurde ons management actief op het terugdringen van energiegebruik. Vier jaar later was onze eigen bedrijfsvoering klimaatneutraal. Ons moonshot goal is nagenoeg volledig circulair opereren in 2025. En vanaf 2030 is ons wagenpark fossielvrij als het gaat om uitstoot.  

Onze ambitie is om in 2040 geen uitstoot meer te hebben in onze keten van leveranciers naar klanten, waarbij we maximaal 10% mogen compenseren. Dit is een nieuwe ambitie die de laatste jaren steeds meer zichtbaar is geworden in de tech- en telecomsector.”   

Als dat soort Big Hairy Audicious Goals eenmaal zijn vastgelegd, onderzoeken afdelingen en individuele werknemers hoe ze kunnen bijdragen aan die doelen. Jeroen: “Binnen KPN heeft dat al veel mooie dingen opgeleverd. We hebben bijvoorbeeld circulaire producten en diensten in de markt gezet.  

Denk daarbij aan circulair ontwerp van modems en simkaarten met gerecycled plastic van oude koelkasten. Ik ben er ook trots op dat we de hoeveelheid elektriciteit die we voor ons netwerk gebruiken al jaren verlagen, terwijl de hoeveelheid data die over ons netwerk gaat exponentieel stijgt. Ook onze financiering is steeds meer gekoppeld aan duurzame doelstellingen.” 

Veel zichtbaarder 

De elektriciteit die KPN verbruikt, is al sinds 2011 groen. Inmiddels maakt de organisatie grote stappen om stroom zo efficiënt en slim mogelijk af te nemen. Jeroen: “Om dat doel te bereiken hebben we langetermijnafspraken gemaakt met Eneco.  

Vanaf 2027 is ongeveer tweederde van onze behoefte lokaal opgewekt vanuit zonnepark Kabeljauwbeek in Woensdrecht en windpark Ecowende op de Noordzee. Daarnaast hebben we op 40 panden zonnepanelen gelegd.”  

Alle duurzaamheidsdoelen en de ontwikkeling van KPN tot ‘duurzame verbinder’ hebben het bedrijf van binnenuit veranderd. Duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met de strategie van het bedrijf. “Bij KPN zetten we alles op alles om iedereen te verbinden met een duurzame toekomst.  

Onlangs hebben we ons Environment, Social & Governance-manifest uitgebracht, waarmee we onze ambitie nog meer publiek hebben gemaakt en ons ook kwetsbaar opstellen. Dat is mooi, en wellicht inspireren we ook weer andere ondernemingen in hun eigen reis om hun onderneming en omgeving duurzamer te maken.” 

“Natuurlijk kan het ook lastig zijn om structureel en strategisch met duurzaamheid aan de slag te gaan. Om dat te doen is het belangrijk om buiten je bestaande systeem te kunnen denken. Het moet ook concreet en productief zijn. Niet iedereen kan zomaar drie dagen bij een workshop zitten.  

Ook moet er balans zijn tussen duurzaamheid en de business. Enkel op basis van het eerste kun je geen onderneming runnen. Maar het zou wel goed zijn als duurzaamheid langzamerhand een van de specificaties wordt van een product of dienst. Net als veiligheid of kwaliteit.” 

Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker

Duurzaam is betrouwbaar 

Een belangrijke insteek is volgens Jeroen om niet te denken in ‘of/of’, maar ‘en/en’. “Denk niet meteen dat een duurzamere bedrijfsvoering ten koste gaat van winst of andere zaken.  

“Neem bijvoorbeeld de omschakeling naar circulaire ontwerpen voor onze apparatuur. Die hebben we betaald met besparingen die we behaalden door vereenvoudiging van die apparatuur. Ook de eerste stappen naar groene stroom zijn genomen door extra te sturen op energie besparen. Je mag best het ene doel gebruiken om het andere mee te financieren.” 

“Oog voor de toekomst van de planeet en een leefbare samenleving is een belangrijk onderdeel van KPN als onderneming. Daarom hebben we dat, net als inclusiviteit en verantwoordelijkheid, een pijler gemaakt waar we op steunen vanuit onze strategie Connect, Activate & Grow. Zo laten we zien dat de groei van ons bedrijf en maatschappelijke vooruitgang hand in hand gaan met elkaar. En zorgen we dat we, hoe moeilijk soms ook, iedere dag een weer een beetje groener worden.” 

3 tips om (nog) duurzamer ondernemen?  

1. Zoek samenwerking met partners binnen en buiten je sector

“Je hebt als onderneming nooit alle expertise in huis die nodig is om duurzamer te opereren. Zo wist KPN weinig van recycling en circulair design. Daar heeft Philips ons toen mee geholpen; zij hadden hier wel veel ervaring mee. Als telecomsector hebben we onszelf gezamenlijke doelen gesteld om minder CO2 uit te stoten. Daarnaast hebben we het onderling bijvoorbeeld ook over de manier waarop we leveranciers beïnvloeden over duurzaamheid. Op die manier kun je als sector samenwerken aan duurzame standaarden”

2. Kijk kritisch naar je energie- en dataverbruik

“Maak je onderscheid in piek- en dalverbruik? Kun je query’s op databases slimmer en preciezer maken en zo efficiënter met data omgaan? Moet je alle data langdurig bewaren? Kijk samen met je accountmanager, of de dataruimte die je afneemt en het bijbehorende energieverbruik eventueel lager kan door slimmer gebruik van onze diensten.”

3. Werk met schaalbare IT-dienstverlening

“Als je werkt in de cloud, is IT- en telecomdienstverlening makkelijk schaalbaar te maken. Neem daarom bij het bepalen van wat je wil niet de pieken als standaard, maar maak afspraken om af te kunnen schalen in capaciteit wanneer die niet nodig is.”

Gerelateerde artikelen