De coronacrisis heeft de digitalisering van Nederland in een stroomversnelling gebracht, het tempo van innovatie is omhoog gegaan. Het management schakelt veel sneller dan voorheen. Nu iedereen in de strijd tegen covid-19 een duidelijk doel voor ogen heeft, ligt ‘de polder droog’. Snel worden grote stappen gemaakt zonder onnodig lange discussies.
Joost Farwerck, CEO van KPN en Marieke Snoep directeur Zakelijke Markt van KPN, concludeerden dit tijdens het veelbekeken online evenement The Digital Dutch goes Digital. Vanwege de coronacrisis werd het jaarlijkse evenement vervangen door een online uitzending vanuit een lege Jaarbeurs in Utrecht, waarbij het belang om digitaal met elkaar verbonden te zijn centraal stond. Farwerck riep op deze lijn voort te zetten. Niet alleen in deze moeilijke periode, maar ook daarna. 'Het zou jammer zijn als we terugvallen', aldus Farwerck.
Bedrijfsleven toont veerkracht
Marieke Snoep, directeur Zakelijke Markt en lid RvB van KPN, roemt de veerkracht van het Nederlands bedrijfsleven. Men heeft zich heel snel aangepast aan de nieuwe realiteit. 'Zakelijk Nederland heeft het ontzettend goed gedaan', zei ze. Snoep ziet de digitalisering sinds het uitbreken van het virus versnellen. 'Mensen zijn meer gaan samenwerken. Ze hebben meer digitaal contact en je ziet ongelooflijk veel veranderen', aldus de directeur Zakelijke Markt.
KPN bood de 5200 kijkers van de online uitzending een uur aan inspiratie en inzichten die bedrijven verder kunnen helpen. Presentator was tech-ondernemer Jim Stolze.
Jongeren aan directietafel
Opvallend was de presentatie van Elanor Boekholt-O’Sullivan, commandant van het Defensie Cyber Commando. Deze generaal die verantwoordelijk is voor de digitale veiligheid van de krijgsmacht zei dat organisatorische veranderingen nodig zijn. Volgens haar moet de jonge generatie in een traditionele hiërarchie als bij Defensie meer invloed krijgen.
Boekholt wil haar digitale talenten veel eerder een plaats aan de directietafel geven waar de beslissingen worden genomen. Want zij hebben de kennis van het digitale domein.
Geef doorzetters nieuwe kans
Professor Paul Iske, oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, vertelde hoe je leert van mislukkingen. Van fiasco’s valt veel te leren, mits ondernemers een visie hebben gehad en met inzet en inspiratie aan hun idee hebben gewerkt. Het is belangrijk om de geleerde lessen en vergaarde kennis viraal te verspreiden.
In mislukkingen zitten patronen, stelt Iske. Iedereen moet kunnen falen vindt hij. Ondernemers die doorzetten, dienen een nieuwe kans te krijgen. Ondernemer Vincent Reinders, host van de podcast ‘Vallen & Opstaan’, bevestigde dit.
Empathie met klant
Volgens marketingman Steven van Belleghem moeten merken bij de dienstverlening aan de klant niet alleen klantgericht zijn, maar een partner worden in het leven van klanten. De afgelopen jaren stond het digitale gebruiksgemak centraal. Veel barrières tot digitalisering zijn doorbroken en digitaal werd de nieuwe norm. Als het gemak niet optimaal is, kun je wel inpakken. Nu de ‘convenience’ is geregeld wordt de vraag actueel wat er speelt in de gedachte van de klant. Waar maakt die zich zorgen om? Betrek daarbij niet alleen zorgen over het eigen leven maar ook over de maatschappij. De laatste tien jaar wilden bedrijven authentiek worden, nu moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen. Het gaat niet om holle frasen als ‘Yes, we care’, maar om concrete bijdragen aan de maatschappij.
Van Belleghem ziet de klantreis veranderen in een reis door het leven van de klant. 'Je moet een plaats in het hart van de klant krijgen.' De Belgische marketinggoeroe waarschuwde ondernemers die in de problemen zitten niet eenzijdig het prijswapen te hanteren om maar contanten binnen te halen. Hij begrijpt dat velen door de crisis daartoe in verleiding komen, maar op de lange termijn is het beter te letten op merk, reputatie en toegevoegde waarde.
Keihard doorzetten
Programmamaker Giel de Winter (StukTV), nu creatief directeur bij Talpa Social, belichtte het ondernemerschap in de digitale wereld. Ga gewoon je eigen gang. Zet door als je in je eigen ideeën gelooft, ook als je aanvankelijk op onbegrip stuit. Applaus en begrip komen later wel. Echte innovatoren beunen door. Ze behouden hun focus.
Globalisering niet stoppen
Filosoof en futuroloog Ashkan Fardost zei dat de coronacrisis de globalisering niet mag tegenhouden. Hij vindt het een verkeerd idee om weer terug te keren naar lokale productie, waardoor de afhankelijkheid van andere landen zou afnemen. Deze flirt naar oude tijden is volgens de Zweed gespeend van elk realisme. Er zijn weinig producten die helemaal van lokale onderdelen zijn te maken, daarvoor zijn de bevoorradingsketens te internationaal geworden.
'We zijn het point-of-no-return gepasseerd', aldus Fardost. De technologie-ontwikkeling is bij uitstek een wereldgebeuren. “En globalisering heeft ons veel welvaart gebracht', zo meent hij. Tom Poelhekken, CTO bij KPN, was het daarmee eens. 'We gaan naar een wereld waar alles met alles is verbonden.'
Netwerk cruciaal
Tijdens de intelligente lockdown waarin Nederland verkeert, is het belang van technologie nadrukkelijker dan ooit aangetoond. 'Dankzij de digitalisering hebben we ons allemaal snel kunnen aanpassen', zei Marieke Snoep. De netwerken zijn betrouwbaar gebleken. 'We spelen een maatschappelijke rol en hebben Nederland er doorheen kunnen helpen', zei Joost Farwerck.
Tom Poelhekken zei dat het dataverkeer meer dan 25 procent is gegroeid. 'Die stresstest is goed doorstaan.' Het belang van een goede infrastructuur is eens te meer bewezen. Niet voor niets investeert KPN 1,1 miljard euro per jaar. Door de explosieve toename van het videovergaderen, Netflix en het aan elkaar knopen van apparatuur zal de behoefte aan bandbreedte verder toenemen. In drie jaar tijd worden één miljoen Nederlandse huishoudens op glasvezel aangesloten. Bovendien wordt het IP-netwerk verder gemoderniseerd en duurzamer gemaakt.
5G essentieel
Essentieel ook is 5G. Executive vicepresident 5G bij KPN Jacob Groote zei dat samen met de klant veel nieuwe toepassingen worden uitgedokterd. De voordelen van 5G zijn groot. Per vierkante kilometer kunnen één miljoen sensoren op het netwerk worden aangesloten, dat is aanzienlijk meer dan bij 4G. Hierdoor kan bijvoorbeeld het verkeer beter doorstromen, automobilisten worden snel geleid naar een parkeerplaats.
Daarnaast is 5G veel betrouwbaarder dan voorgaande generaties, dat is belangrijk voor de continuïteit van bedrijfsprocessen. De lage vertraging in het netwerk (low latency) maakt de inzet van autonome voertuigen in grote magazijnen mogelijk, ze kunnen zelf hun weg vinden. Het derde grote voordeel van 5G is de enorme capaciteitsuitbreiding. Veel meer mensen kunnen tegelijkertijd in een klein gebied videobeelden uitwisselen. Ook de upload gaat aanzienlijk sneller.
KPN als partner
Marieke Snoep wil met KPN graag een partner voor haar klanten zijn. De afgelopen weken na afkondiging van de intelligente lockdown is veel tot stand gekomen. Veel klanten hebben een upgrade gekregen qua netwerk, werkplekken en het werken in de cloud. Een goed voorbeeld is Albert Heijn. Ook aan zorginstellingen zijn honderden tokens verstrekt om veilig berichten te kunnen uitwisselen. Het gebruik van ZorgMessenger is verachtvoudigd. Duizenden senioren in verpleeghuizen kunnen nu videobellen. Snoep: 'We pakken onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.'